Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Split (Διχασμένος) -Kριτική


Split (Διχασμένος) Κριτική
Ο σκηνοθέτης, M. Night Shyamalan, που γνωρίσαμε μέσα από την εξαιρετική ταινία, Έκτη Αίσθηση, με τον Bruce Willis, επιστρέφει μετά από καιρό και μας κάνει να αναθεωρήσουμε για αυτόν και για τις τελευταίες κάκιστες ταινίες του που μας είχε χαρίσει. Η νέα ταινία ακούει στο όνομα Split (στα ελληνικά Διχασμένος) και στον πρωταγωνιστικό ρόλο έρχεται ο, γνωστός από τους X-Men, James McAvoy. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Split (Διχασμένος)
Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan
Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley, Haley L.Richardson κ.α 
Είδος Ταινίας: Θρίλερ/Τρομου
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 117΄


ΥΠΟΘΕΣΗ: Παρότι ο Κέβιν έχει εξωτερικεύσει 23 διαφορετικές προσωπικότητες στην έμπιστη ψυχίατρο του, τη Δρ Φλέτσερ, υπάρχει ακόμα μία, το «τέρας», που ελλοχεύει και είναι έτοιμη να πραγματώσει, αλλά και να κυριαρχήσει πάνω σε όλες τις άλλες. Εξαναγκασμένος να απαγάγει τρεις νεαρές κοπέλες, ο Κέβιν φτάνει σε σημείο να έχει μέσα του να αντιμάχονται αυτές οι προσωπικότητες, καθώς οι «τοίχοι» ανάμεσα τους αρχίζουν να διαλύονται. 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Από το τόσο ενδιαφέρον και δυναμικό trailer περιμένει κανείς να δει μια πολλά υποσχόμενη ταινία, για την οποία έγινε και συνεχίζεται να γίνεται ακόμη λόγος. Περιμένει κανείς μάλιστα να δει ένα δυνατό comeback του σκηνοθέτη, της Έκτης Αίσθησης, του Σκοτεινού Χωριού, του Άφθαρτου κ.α, M. Night Shyamalan. 

O Κέβιν είναι ένας νεαρός που πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας με αποτέλεσμα να έχει 23 διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες. Όταν μια από τις 23 προσωπικότητές του κυριαρχεί, απαγάγει και φυλακίζει σε ένα σκοτεινό, υπόγειο δωμάτιο, τρία νεαρά κορίτσια, την Κέισι, την Μάρσια και την Κλερ. Από τότε, μια 24η, κρυμμένη προσωπικότητα, όμοια με τέρας, ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει και έτσι να κλείσει τον κύκλο της απόλυτης παράνοιας. Ποια η τύχη των κοριτσιών και ποια προσωπικότητα θα τα βοηθήσει να ξεφύγουν; 

Χωρίς περιστροφές και εισαγωγές, η ταινία από την πρώτη σκηνή ξεκινάει ιδανικά και μπαίνει κατευθείαν στο ζουμί. Τα κορίτσια ξυπνάνε και βρίσκονται σε ένα υπόγειο όπου προσπαθούν να καταλάβουν τι και γιατί έγινε ότι έγινε, ποιος ήταν αυτός και τι θέλει από εκείνες αλλά και πως θα μπορούσαν να δραπετεύσουν από κει μέσα. Οι προσωπικότητες του Κέβιν εμφανίζονται διαδοχικά, τρομάζοντας τα κορίτσια. Δίπλα στον Κέβιν βρίσκεται η ψυχολόγος του, η κυρία Φλέτσερ η οποία προσπαθεί να τον βοηθήσει αλλά μάταια. 

Η σκηνοθεσία είναι πολύ καλή, με ιδιαίτερη και σκοτεινή ατμόσφαιρα και με σκηνές που σε κάνουν να προσπαθείς να διαφύγεις κι εσύ. Περιττές σκηνές δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα η ταινία να μην κάνει κοιλιά, πολύ βασικό και να μην κουράζει τον θεατή. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες σκηνές οι οποίες σε κάνουν να πεταχτείς από τη θέση... όπως και επίσης σκηνές που σε κάνουν να γελάσεις, όταν προβάλλεται η προσωπικότητα του 9χρονου Χέντγουικ. 

Ερμηνευτικά, ο James McAvoy δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Ο ρόλος του ταιριάζει γάντι αφού καταφέρνει να υποδυθεί εξαιρετικά όχι μία ούτε δύο αλλά εικοσιτέσσερις προσωπικότητες και μάλιστα στο ίδιο πλάνο. Η έκφραση του προσώπου του σε συνδυασμό με τη διαφορετική ομιλία που χρησιμοποιούσε σε κάθε του προσωπικότητα, ήταν μοναδική από τον ηθοποιό, στον πιο δύσκολο και ταυτόχρονα απαιτητικό ρόλο που έχει υποδυθεί μέχρι σήμερα. Εξαιρετική και η ερμηνεία της κεντρικής πρωταγωνίστριας, Anya Taylor-Joy, που γνωρίσαμε από το The Witch, η οποία είναι αρκετά εκφραστική. Παράλληλα με τις αναδρομές μαθαίνουμε την ιστορία της και ένα καλά κρυμμένο μυστικό.  

Προσωπικά είναι μια ταινία που ήθελα να δω εδώ και καιρό...για την ακρίβεια από την πρώτη προβολή του trailer. Ήταν καλή για το είδος του ωστόσο από κάποιο σημείο και μετά περίμενα το κάτι παραπάνω. Παρόλα αυτά πέρασα ένα όμορφο δίωρο, παρακολουθώντας τις υποκριτικές ικανότητες του μοναδικού James McAvoy.

Εν κατακλείδι η ταινία Split, είναι ένα έντονο σκοτεινό θρίλερ, με γρήγορο ρυθμό και εξέλιξη, με στιγμές έντασης και χιούμορ αλλά και ανατροπές της τελευταίας στιγμής που σε αφήνουν να πιστεύεις ότι θα έχει και συνέχεια. 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Είναι ένα μυστηριώδες και σκοτεινό θρίλερ, με έντονο το κλειστοφοβικό και ψυχολογικό στοιχείο. Επιπλέον η ερμηνεία από τον James McAvoy είναι απλά συγκλονιστική. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10

TRAILER με ελληνικούς υπότιτλους:






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα