Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Book Review: Οι Δαίμονες δεν έχουν όνομα - Χρυσηίδα Δημουλίδου


Book Review
Οι Δαίμονες δεν έχουν όνομα - Χρυσηίδα Δημουλίδου
Η Χρυσηίδα Δημουλίδου είναι Ελληνίδα συγγραφέας, ή αλλιώς όπως αποκαλούν οι περισσότεροι αναγνώστες της, η συγγραφέας των best seller. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αεροσυνοδών, την Α.S.T. και αμέσως μετά προσελήφθη στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως αεροσυνοδός. Παράλληλα συνεργάστηκε κι ως δημοσιογράφος με το περιοδικό Discomoda In. Από το 1997 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από 30 βιβλία. Παράλληλα έχει εκδώσει και παραμύθια. Έχει συνεργαστεί με τους τρεις εκδοτικούς οίκους (Εκδόσεις Λιβάνη, Εκδόσεις Διάπλαση, Εκδόσεις Ψυχογιός), με μεγάλη επιτυχία. 


Δύο χρόνια μετά, το συγκλονιστικό και τολμηρό μυθιστόρημα "Το Κελάρι της Ντροπής, η συγγραφέας επιστρέφει με το βιβλίο "Οι Δαίμονες δεν έχουν όνομα", ένα βιβλίο που αγοράστηκε πριν από ένα περίπου χρόνο, ο πρόλογος του διαβάστηκε πέρσι, το καλοκαίρι του 2016, αλλά λόγω υποχρεώσεων, πότε δεν ξεκίνησε η ανάγνωση της ιστορίας. Βιβλίο πολυδιαφημιζόμενο, που έκανε αίσθηση, όπως και όλα όσα έχει υπογράψει άλλωστε η συγγραφέας. Προσωπικά όσα βιβλία έχω στην κατοχή μου, στη βιβλιοθήκη μου, από τη συγγραφέα είναι τα αστυνομικά που έχει γράψει. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Χρυσηίδα Δημουλίδου
β) Τίτλος: Οι Δαίμονες δεν έχουν όνομα
γ) Έτος Έκδοσης: 2016 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Ψυχογιός

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: "Οι Δαίμονες δεν έχουν όνομα" δεν είναι το πρώτο βιβλίο της Χρυσηίδας Δημουλίδου που πέφτει στα χέρια μου και διαβάζω, αλλά ούτε και το τελευταίο της φυσικά. Είναι από τις συγγραφείς που γράφουν καλές, πολύ καλές αστυνομικές ιστορίες και με κάποιο τρόπο όλες τους βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο καθώς και το εξώφυλλο σε μαγνητίζουν και σου κλείνουν το μάτι να το πάρεις, το βιβλίο.

Σε ένα χωριό, το 1972, ένα κορίτσι, η Δροσιά Βεργή, στα δεκατρία της χρόνια πνίγεται χωρίς ποτέ να βρεθεί το πτώμα της. Ένα χρόνο μετά άλλα δύο κορίτσια, συνομήλικες της Δροσιάς, εξαφανίζονται κι αυτές. Η μία νομίζουν ότι κλέφτηκε με τον μεγαλύτερο της, αγαπητικό της, η άλλη εξαφανίζεται τη μέρα των γενεθλίων, χωρίς λόγο. Όλες οι εξαφανίσεις έγιναν στο ίδιο σημείο. Στη στροφή για το ποτάμι. Είκοσι χρόνια μετά το χαμό των τριών κοριτσιών, άλλο ένα κορίτσι βρίσκεται πνιγμένο στο ποτάμι του χωριού. Καταραμένο χωριό ή μανιακός δολοφόνος; Ένα είναι σίγουρο ο δολοφόνος - επιστρέφει - και ξαναχτυπά. 

Η ιστορία του βιβλίου δεν περιστρέφεται γύρω από έναν χαρακτήρα. Σε αυτό το μυθιστόρημα η Χρυσηίδα Δημουλίδου, χρησιμοποιεί πολλούς χαρακτήρες και επικεντρώνεται περισσότερο στις εξαφανίσεις των κοριτσιών, που περιστρέφεται κυρίως σε μια ψυχική ασθένεια ενός από τους πολλούς χαρακτήρες που μας παρουσιάζονται. Αν κάποιος γυρίσει στο τέλος - όχι για να διαβάσετε πως τελειώνει η ιστορία - θα δει ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός παιδιού, που έφυγε από τη ζωή. Δε θα προδώσω το όνομα αυτό, καθώς μπορεί να υποπέσω σε τυχόν spoiler. Κάτι που αναφέρει και η ίδια συγγραφέας, στο προλογικό σημείωμα, όπου ζητάει να μην αποκαλύψουμε γεγονότα και καταστάσεις.

Η συγγραφέας μέσα από τις περιγραφές και τις λεπτομέρειες καταφέρνει και ταξιδεύει, τον αναγνώστη, στην επαρχία της τότε εποχής, σε ένα απομακρυσμένο χωριό, στη Β.Ελλάδα, τη δεκαετία του 70 και μετέπειτα του 90. Γνωρίζουμε τον πρόεδρο του χωριού, τον παπά, τον δάσκαλο, όλους τους συγχωριανούς αυτής της επαρχιακής κοινωνίας αλλά και τις μαθήτριες. Όλοι κρύβουν έναν δαίμονα μέσα τους. Ή όχι; 

Είναι ένα βιβλίο που δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη θεματική κατηγορία. Λίγο αστυνομικό, λίγο μυστηρίου, λίγο κοινωνικό, λίγο δραματικό και λίγο θρίλερ. Είναι λίγο απ όλα.  Ένα βιβλίο με πολλές σελίδες, που θεωρώ ότι κάποια σημεία, επαναλαμβάνονται. Θεωρώ μεγάλο το βιβλίο, με λεπτομέρειες που ήταν περιττές. Είναι όμως ένα βιβλίο που θίγει πολλά ζητήματα και μάλιστα επίκαιρα όσο ποτέ.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, που θα κάνει τον αναγνώστη να μην το αφήσει από τα χέρια του. Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο, που σε συγκλονίζει και σε καθηλώνει, το οποίο βασίζεται άλλωστε σε αληθινά γεγονότα. Παρόλα αυτά είναι αρκετά προβλέψιμο αφού από ένα σημείο και μετά γνωρίζουμε τον δολοφόνο. Αδικαιολόγητα μεγάλο το βιβλίο με τις τόσες σελίδες, με λεπτομέρειες που ήταν υπερβολικές και κούραζαν τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο που δεν είναι από τα καλύτερα της, πάντως. 


Πλοκή: Ο Θανάσης Βεργής χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του όταν, τον Μάιο του 1972, η δεκατριάχρονη κόρη του Δροσιά πνίγεται στο ορμητικό ποτάμι του χωριού τους. Το σώμα της δε θα βρεθεί, παρά μόνο τα παπούτσια και η ζακέτα της. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, ένα άλλο κορίτσι από το διπλανό χωριό εξαφανίζεται μυστηριωδώς∙ οι φήμες που κυκλοφορούν λένε πως κλέφτηκε με κάποιον που αγαπούσε τρελά. Λίγους μήνες μετά, ακόμη ένα κορίτσι από το πρώτο χωριό χάνεται αναίτια από προσώπου γης την ημέρα των γενεθλίων της. Ένας πνιγμός και δύο εξαφανίσεις στην ίδια περιοχή προκαλούν πολλά ερωτηματικά τόσο στους κατοίκους όσο και στη Χωροφυλακή που τις ψάχνει παντού, δίχως όμως απαντήσεις. Το χωριό στιγματίζεται ως καταραμένο, κι ένα σύννεφο φόβου βαραίνει τους κατοίκους του. Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τον χαμό της Δροσιάς, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι βρίσκεται πνιγμένο στον ίδιο ποταμό. Η κατάρα ξαναχτυπά το χωριό. Η εξέταση του ιατροδικαστή είναι καταπέλτης. Μαζί με την υπόθεση ανοίγουν ξανά στην Αστυνομία τρεις ξεχασμένοι φάκελοι. Και τότε ξυπνούν οι δαίμονες. Γιατί αυτή τη φορά, κάποιος θα μιλήσει και θα πει αλήθειες που δε θέλει να πιστέψει κανείς. Τι συνέβη σε εκείνα τα κορίτσια που χάθηκαν; Πού πήγαν; Πού βρίσκονται τώρα; Οι δαίμονες δεν έχουν όνομα. Έχουν όμως παρουσία και επιλέγουν ποιους θα βασανίσουν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.