Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ-ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ


ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 4ΜΜ
«ΣΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΚΟΡΑΛΛΟΧΩΡΑ» του Αντώνη Ζιώγα


Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Πρόβα παρουσιάζει τη νέα οικογενειακή διαδραστική παράσταση του Αντώνη Ζιώγα «Στη μαγευτική Κοραλλοχώρα», ένα παραμύθι εποχής, με κλασικά κοστούμια, που περνά σύγχρονα μηνύματα μέσα από την περιπέτεια και το χιούμορ. 
Τα παιδιά μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους τους καλούνται επί σκηνής για να βοηθήσουν με πολλά ψυχαγωγικά κι επιμορφωτικά παιχνίδια τον Κουρελή και την Παλιάτσα. Οι δύο αυτοί, μικροί,  κωμικοί, ήρωες,  παλεύουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της κακιάς μάγισσας  Διχόνοιας, η οποία θέλει να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το όνειρό τους, να φτάσουν στη μαγευτική Κοραλλοχώρα και να ζήσουν πριγκιπικά, πλάι στην καλή Γοργόνα. Θα δεχτούν άραγε με υπομονή  ο Κουρελής και η Παλιάτσα τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στο ταξίδι του παραμυθιού ή θα παραιτηθούν όπως συμβαίνει με τον ασθενή, που φτύνει το πικρό χάπι, παρόλο που ξέρει ότι θα τον θεραπεύσει; 

Ελάτε μικροί και μεγάλοι, να εμψυχώσετε τους ήρωές μας, ώστε να πάρουν τη σωστή αποφαση και να απαρνηθούν τη φιλαυτία, για χάρη της αλληλεγγύης και της αγάπης.   

Τα έργα  έχουν ανέβει με τη διαδραστική  μέθοδο (interactive) και στηρίζονται εκτός από το κείμενο στους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και στη συμμετοχή των μικρών θεατών που βοηθούν ενεργά στην εξέλιξη της κάθε παράστασης.  Στο πλαίσιο του προγράμματος περί Αισθητικής Αγωγής, οι τέσσερις παραστάσεις μας έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Σας προσκαλούμε να τις παρακολουθήσετε με όλο το σχολείο ή μόνο με την τάξη σας.

Έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε την παράσταση στο χώρο του Σχολείου σας με όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 Δύο φτωχοί νέοι, ένα αγόρι με κουρέλια  κι ένα κορίτσι ντυμένο με τα ρούχα του παλιάτσου, περιπλανιούνται νηστικοί στην αγορά. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, ώσπου η μυρωδιά ενός βραστού από κάποιο ταβερνείο τους κάνει να συναντηθούνε μοιραία για πρώτη φορά.  
Ταυτόχρονα ένας ντελάλης ανακοινώνει στην αγορά, ότι η γοργόνα, που ζει στη μαγευτική κοραλλοχώρα ψάχνει πρίγκιπα για να παντρευτεί κι όποιος της βρει τον κατάλληλο, που να πληροί  τα προσόντα θα πάρει ως ανταμοιβή χίλιες χιλιάδες σμαράγδια. Τα δύο παιδιά θαμπώνονται από την προσφορά και το καθένα για λογαριασμό του ξεκινάει την περιπέτεια. Ο νέος θέλει να παρουσιαστεί στη γοργόνα ως πρίγκιπας, παρόλο που φοράει κουρέλια και η νέα θέλει να βρει έναν πρίγκιπα για να τον παρουσιάσει στη γοργόνα και να κερδίσει τα χίλιες χιλιάδες σμαράγδια, ενώ δεν έχει τέτοιες γνωριμίες.  Και φυσικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπλέκεται συνεχώς ο ένας στα πόδια του άλλου δημιουργώντας έτσι μεταξύ τους γκάφες και ξεκαρδιστικές ιστορίες. 
 Όμως με τους ανέμελους αρχικά καυγάδες τους  κατάφεραν να ξυπνήσουν και να φέρουν κοντά τους τη μάγισσα Διχόνοια, τη δίδυμη αδερφή της καλής Γοργόνας. Η Διχόνοια εξορίστηκε από την κοραλλοχώρα λόγω της κακίας της. Σκοπός της  ήτανε πάντα να προκαλεί έριδες στους ανθρώπους και τα ζώα. Γι αυτό θέλει τώρα με κάθε τρόπο να αποτρέψει τα δύο αυτά παιδιά, τον Κουρελή και την Παλιάτσο, να επιτύχουν το στόχο τους. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται συνέχεια μπροστά τους και τους βάζει δοκιμασίες και εμπόδια. 
 Οι δύο νέοι καλούνται, να παλέψουν ενάντια στην κακία, το φόβο τη φιλαυτία και τη ρηχή υπερηφάνεια, τη ζήλεια και τη μνησικακία που θέλει να τους εμφυσήσει η Διχόνοια.  Για το σκοπό αυτό θέτει σε λειτουργία το πανίσχυρο όπλο της, τον εγωισμό του ανθρώπου και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Όμως δεν υπολογίζει, ότι οι δύο νέοι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των παιδιών-θεατών, που με τις αγνές συμβουλές τους, τα πολλά χαρούμενα παιχνίδια και την αγάπη τους, δίνουν θάρρος και κουράγιο στους ήρωές μας, να αντιμετωπίσουν καρτερικά κάθε δυσκολία και να ομολογήσουν τη λυτρωτική φράση: ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Το παραμύθι είναι μία λαϊκή αλληγορική ιστορία, που στοχεύει στη διδαχή του ασυνείδητου νου με συνειδητή δράση. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πνευματικό και κατ’ επέκταση δημιουργικό όν. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί με τη φαντασία του. Καμία εκδήλωση στο υλικό πεδίο δεν υφίσταται εάν δεν προηγηθεί η σκέψη. Και ανάλογα με το αν κάνει ο άνθρωπος καλές ή κακές σκέψεις υλοποιεί καλά ή κακά πράγματα.  
Η ζωγραφιά ενός όμορφου τοπίου ή η ρίψη ενός γυάλινου μπουκαλιού στην ανακύκλωση είναι υλικές εκδηλώσεις καλών σκέψεων ενός παιδιού, ενώ το να μουντζουρώσει και να σκίσει το τετράδιο ενός συμμαθητή του επειδή κάνει καλύτερα γράμματα ή ακόμα και να εμποδίζει με την αταξία του το μάθημα του δασκάλου του, αποτελούν την υλοποίηση αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.
      Τα προαναφερθέντα περιστατικά αποτελούν άμεσες εκδηλώσεις της σκέψης στο υλικό πεδίο. Πολλές φορές όμως συμβαίνει να επιθυμούμε κάτι συνειδητά αλλά, αυτό να μην υλοποιείται . Και τότε μας πιάνει απελπισία. Αδυνατούμε, να αντιληφθούμε,  ότι το ίδιο μας το υποσυνείδητο μπαίνει εμπόδιο, διότι καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος αποθηκεύει σε αυτό, άχρηστες πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται από το αρνητικό συναίσθημα του φόβου. 
Στα παιδιά ο φόβος δρα δημιουργικά και ξεπερνιέται με την αγάπη που δείχνουνε, να γνωρίσουνε τον κόσμο και να μάθουνε. Προγραμματίζουν έτσι το υποσυνείδητό τους ώστε θεωρούν ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό σκοπό, διδάσκονται από αυτό και πηγαίνουν ένα βήμα πιο μπροστά. Έτσι λοιπόν το να πρέπει ένα παιδί να μάθει να περπατάει και να μιλάει είναι ευλογία και όχι κακοτυχία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μία αντίστοιχη δυσκολία για έναν ενήλικα.  
      Το δραματοποιημένο παραμύθι «Στη μαγευτική κοραλλοχώρα» με πολύ χιούμορ και φαντασία συντρίβει το πρότυπο του ανελέητου ανταγωνισμού, που διδάσκει η εποχή μας και οδηγεί τον άνθρωπο μέσω της υπερβολικής του φιλαυτίας στην αποτυχία και τη θλίψη, δύο μεγάλες θυγατέρες του αρνητισμού. Αντίθετα, μέσα από την ενεργή συμμετοχή, στην εξέλιξη του παραμυθιού, οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι θεατές, προάγουν την ομαδικότητα και τη φιλότιμη συνεργασία, αξίες, που οδηγούν τον άνθρωπο στη δημιουργικότητα και την ψυχική πληρότητα και έτσι πράττουν μόνο θετικά. Επίσης η ιστορία μας προβάλει πολύ παραστατικά, την επιμονή και την υπομονή, που πρέπει, να δείχνουν τα παιδιά στην υπερνίκηση των εμποδίων της ζωής. Και το κυριότερο,  οι ήρωες του παραμυθιού μας καταφέρνουν να εξοντώσουν τη μάγισσα «Διχόνοια», υμνώντας έτσι την «Αγάπη», τη μητέρα όλων των αγαθών, υλικών και πνευματικών. 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:
Λένα Δαρείου (Παλιάτσος)
Δανάη Νεονάκη (Μαγείρισσα, Γοργόνα, Διχόνοια)
Νίκος Τσιμάρας (Κουρελής)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-σκηνοθεσία: Αντώνης Ζιώγας
Μουσική: Υάκινθος Μάινας
Χορογραφίες: Σίμων Πάτροκλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Σουμή

Ημέρα και ώρα παράστασης: Κυριακή 16:00
*Δίνονται οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία και διοργανώνονται παιδικά πάρτυ.
Στο χώρο της Σχολής λειτουργεί Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους. Έναρξη μαθημάτων: Οκτώβριος 2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα