Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη μιλάει στο Open Mind


Η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη μιλάει στο Open Mind για το νέο της μυθιστόρημα, την αγάπη της για την συγγραφή και όχι μόνο και διάφορα ακόμα...



Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

Η  «Διάσπαση Προσευχής»  πραγματεύεται τη διαδικασία της ενηλικίωσης μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού, της πρωταγωνίστριας. Είναι ένα μυθιστόρημα ανθρωποκεντρικό με περάσματα από διάφορους συναισθηματικούς κόσμους - τον έρωτα, τα τραύματα, την έλλειψη, την απουσία, την πίστη, την απόγνωση, τη θρησκεία, την εξέλιξη, τις τύψεις και την αναγέννηση μέσα από την οπτική ενός ανθρώπου που μεγαλώνει με διαφορετικούς ρυθμούς από ό,τι οι υπόλοιποι.

Πώς προέκυψε η συγγραφή στην ζωή σας;

Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να γράφει. Απ΄ το σχολείο ακόμη έγραφα θεατρικά έργα με αρχή μέση τέλος που ήξερα πως δεν θα παρουσιαστούν ποτέ. Νομίζω η συγγραφή είναι μια «ανάγκη»  που την είχα από πάντα. Σε πιο επαγγελματικό επίπεδο προέκυψε σε ηλικία είκοσι ετών, πριν δύο χρόνια, όταν έγραψα και σκηνοθέτησα την πρώτη μου παράσταση με τίτλο «Μνήμες Περίστροφα», η οποία ανέβηκε σε γνωστό αθηναϊκό θέατρο. Στην πορεία ήρθαν κάποια ποιήματα και μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο ''LEMON'' και τέλος η «Διάσπαση Προσευχής».

Πώς αποφασίσατε μετά από κάποιες ποιητικές συλλογές να στραφείτε στο μυθιστόρημα;

 Ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Όταν καταπιάνομαι με κάτι, είτε είναι ένας ρόλος είτε ένα τραγούδι είτε οτιδήποτε άλλο θεωρώ υποχρέωση μου από τη στιγμή που με αφορά να το εξελίσσω και να το φτάνω σε ένα επίπεδο πάνω και έξω από εμένα. Έτσι έγινε και με το βιβλίο. Η ποίηση με τράβηξε πολύ. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς μικρά ψήγματα ομοιοκαταληξίας. Ήταν θέμα χρόνου να έρθει το πρώτο μου βιβλίο. Και ήρθε.

Ποιος είναι ο ρόλος του θεάτρου και της υποκριτικής στην ζωή σας; Σας επηρεάζει άμεσα;

Καθοριστικός. Η υποκριτική ήταν η δεύτερη επαφή μου με την τέχνη -η πρώτη ήταν η μουσική- και από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι δεν θα έφευγε ποτέ αυτό το «μικρόβιο». Ήξερα από μικρή ηλικία ότι εγώ αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου και θα το κάνω. Με επηρεάζει ναι, πάντα θετικά, ποτέ αρνητικά. Με χαλαρώνει, μου δείχνει δρόμους που δεν ήξερα, εκδοχές αναπάντεχες που τις αρνιόμουνα, με μεταφέρει σε συναισθηματικούς κόσμους που ήταν άγνωστα πεδία πιο πριν για μένα, με επιμορφώνει, μου δίνει την ανακούφιση ότι προσφέρω ένα θέαμα, ένα μήνυμα, ένα νόημα σε κάποιον άγνωστο θεατή που εκείνη τη στιγμή το έχει ανάγκη.

Θα θέλατε να γράψετε το σενάριο μίας κινηματογραφικής ταινίας;

Μία μεγάλου μήκους ταινία με την οποία θα ήθελα να δηλώσω συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών μεγάλου μήκους. Είναι μεγάλη η πρόκληση να θέσεις την τέχνη σου σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους από όλο τον κόσμο. Ο καθένας φέρει από κάτι σε μία μεγάλη βραδιά τέχνης. Και κυρίως τον εαυτό του. Είναι μαγικό να καταθέτεις τον εαυτό σου και την τέχνη σου έξω απ΄ τα σύνορα όσων ήξερες μέχρι τώρα.

Υπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει ακόμα και ευελπιστείτε να το πραγματοποιήσετε τα επόμενα χρόνια;

Σχέδια έχω αμέτρητα. Όμως συνήθως παρεκκλίνω από αυτά. Τα αλλάζω, τα τροποποιώ όπως αλλάζω κι εγώ η ίδια χρόνο με το χρόνο. Όσο αναφορά τη συγγραφή έχω θέσει τα σκαριά για το δεύτερό μου βιβλίο. Είναι ακόμα πολύ νωρίς. Όμως μπορώ να πω ότι «έχω συλλάβει την ιδέα» κι αυτή είναι μία πολύ όμορφη στιγμή για κάθε συγγραφέα. Όσο αναφορά το θέατρο ετοιμάζω τρεις αρκετά δυνατές δουλειές για τη φετινή σεζόν με εξαιρετικούς ανθρώπους δίπλα μου.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να ζούμε δυνατά. Να γελάμε δυνατότερα. Να κοιτάμε ψηλά και μπροστά. Να αναγάγουμε τις αμφιβολίες σε πείσμα, τα δάκρυα σε εξέλιξη, τις στιγμές σε εμπειρίες. Να διαβάζουμε. Όσα έχουν νόημα και όσα δεν έχουν. Αλλιώς πώς θα καταλάβουμε την διαφορά; Να δίνουμε χρόνο και να παίρνουμε χρόνο. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Να μην τον σπαταλάμε. Να σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τον άλλον, τη φύση, τον κόσμο. Είμαστε φτιαγμένοι από τη δύναμη της θέλησης. Κι αν δεν την χάσουμε μεγαλώνοντας,  η θέληση θα μας πάει εκεί που έπρεπε να βρισκόμασταν απ΄ την αρχή.

Μετά από την έκδοση διαφόρων ποιημάτων της και το ανέβασμα του επιτυχημένου θεατρικού της έργου «Μνήμες Περίστροφα», η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη κάνει το επόμενο βήμα: Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Διάσπαση Προσευχής» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.
Πρόκειται για ένα δράμα, με έντονες κοινωνικές αναφορές, στο οποίο η συγγραφέας επιχειρεί «κατάδυση» στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, αναλύοντας τους ενδογενείς αλλά και εξωγενείς παράγοντες που την επηρεάζουν βαθιά.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη αφήνει γυμνή και απροστάτευτη (;) την ηρωίδα της ενώπιον του αναγνώστη. Την βάζει να εκφέρει λόγο σε πρώτο πρόσωπο, κάνοντας μια αναδρομή στη ζωή της: Μιλά για τα τραύματα της παιδικής της ηλικίας και για όσα σημάδεψαν την ενήλικη πορεία της. Για τις αποφάσεις που πήρε, την λύτρωση που επεδίωξε, τις αμαρτίες της και την αναγέννηση που ήρθε μέσα από αυτές.

Όλα αυτά γίνονται στο προσκήνιο, γιατί στο παρασκήνιο η συγγραφέας επιχειρεί έναν φιλοσοφικό στοχασμό πάνω σε διάφορα κοινωνικοπολιτικά θέματα, αλλά και στη δύναμη του έρωτα, της μοίρας, του θανάτου, του παρελθόντος που στοιχειώνει το μέλλον και της ελπίδας ότι η ζωή τελειώνει μονάχα με την παραίτηση και την ανελευθερία.

Το βιβλίο με λόγο οικείο και συνάμα στιβαρό έχει κινηματογραφική πλοκή, «καλοφωτισμένες» σκηνές μέσα από τις οποίες προκύπτουν αβίαστα εικόνες. Ίσως γιατί και η ίδια η συγγραφέας είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου, ενώ σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 2015 έκανε το πρώτο συγγραφικό της βήμα με το θεατρικό έργο «Μνήμες Περίστροφα», το οποίο ανέβηκε σε δική της σκηνοθεσία, σε κεντρική σκηνή της Αθήνας. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί διάφορα ποιήματά της. Η «Διάσπαση Προσευχής» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Η ίδια έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις («Διηγήματα του Τσέχωφ», σκηνοθεσία Ταμίλα Κουλίεβα κ.ά), στον κινηματογράφο («Έτερος Εγώ», “Not Now” κ.ά), καθώς και στην τηλεόραση («Μοντέρνα Οικογένεια»-MEGA, «Βροχή πάνω στη Πέτρα»-ντοκιμαντέρ ΝΕΡΙΤ κ.ά).


Της Αλεξίας Βλάρα, 18/9/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα