Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι συντελεστές της παράστασης: "Ακόμη πιο Βρώμικα Παραμύθια" μιλούν στο Open Mind


Οι συντελεστές της παράστασης: "Ακόμη πιο Βρώμικα Παραμύθια" μιλούν στο Open Mind για την νέα παράσταση που θα παίζετε κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 στο Black Βox στο Θέατρο 104 και μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για την παράσταση.


Ηρώ Κισσανδράκη

"Μετά την επιτυχία που είχε η προηγούμενη παράσταση της Ομάδας Άπειρον, σκεφτήκαμε πως η συνέχεια θα έπρεπε να έρθει με τρόπο ίδιο αλλά και διαφορετικό ταυτόχρονα. Αφορμή στάθηκε και πάλι η ελληνική παράδοση με τα άγνωστα προς το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, λαϊκά παραμύθια. Αυτή τη φορά όμως επιλέξαμε μία, ίσως την πιο τολμηρή ιστορία, και της αφιερώσαμε την παράστασή μας.
Η ιστορία μας, όπως κάθε «παραμύθι», έχει βασιλιάδες και βασιλοπούλες, γάμους και πολέμους, δολοπλοκίες, μάγισσες αλλά και μαγικούς βοηθούς. Έχει όμως και μια προβολή στη διαφορετικότητα, στο «άλλο» που τόσο πολύ μας ξενίζει στη ζωή μας. Το παραμύθι μας λοιπόν έρχεται να ανοίξει την πόρτα σε μια αληθινά μαγική ιστορία του παρελθόντος, στην οποία οι βασιλοπούλες είχαν λόγο απέναντι στον πατέρα τους και την κοινωνία, είχαν θάρρος στις επιλογές τους, ήταν αντισυμβατικές και ειλικρινείς με τα θέλω τους… Και το σημαντικότερο δεν φοβήθηκαν να τολμήσουν το αδιανόητο.
Πρόκειται για παραμύθι σύγχρονο, όσο λίγα, που η ομάδα Άπειρον προσέγγισε μέσω συνεχόμενων αυτοσχεδιασμών, για να οδηγηθεί στο τελικό κείμενο της παράστασης, το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες μέρες. Με γνώμονα το χιούμορ αλλά και την κωμωδία, η ομάδα μας , ακολουθώντας τις οδηγίες της Θάλειας (Γρίβα – σκηνοθέτης) αλλά και της Γιάννας (Μελλά – χορογράφος) φτιάξαμε μια ιστορία για να γελάσουμε, για να προβληματιστούμε και για να αποδείξουμε πως τα παραμύθια δεν είναι και τόσο «ντεμοντέ» όσο πιστεύουμε!"

Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας

"Είναι ωραία να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που εκτιμάς. Να δημιουργείς προσωπικές σχέσεις σε συνθήκη δουλειάς. Είναι ωραία να αναζητάς μαζί – και μέσα από – άλλους θέματα που σε αφορούν. Το παραμύθι που επιλέξαμε να σας αφηγηθούμε, μία ιστορία που έλεγαν οι προπαππούδες μας χρόνια πριν, διαπραγματεύεται ένα θέμα πολύ λεπτό. Κάτι που δείχνει να απασχολεί αρκετά την κουλτούρα του δυτικού κόσμου σήμερα και ως εκ τούτου η παράσταση είναι πολιτική. Ζητήματα φύλου. Όμως σε δεύτερο επίπεδο διαπραγματεύεται την αλλαγή – γενικότερα. Η κοινωνία μας αλλάζει, εμείς αλλάζουμε. Σαν συγκρατημένα αισιόδοξος παραμυθάς λέω: «όλα αλλάζουν, όλα μετασχηματίζονται, γίνονται πιο χρήσιμα απ’ ότι ήταν πριν», και παρακαλώ να είναι αλήθεια."

Γιώργος Σαββίδης

"Ομολογώ πως δεν είχα εντρυφήσει ποτέ στα παραμύθια, πολλώ δε μάλλον στα ελληνικά. Είχα ακούσει κάποια από δω κι από κει ανά τα χρόνια αλλά κυρίως θα έλεγα πως ήμουν εξοικειωμένος, όπως και ο περισσότερος κόσμος, με ξένες ιστορίες και θρύλους. Επόμενο λοιπόν ήταν να φαντάζομαι πως επί το πλείστον έχουμε να κάνουμε με δεσποσύνες σε κίνδυνο, δράκους, κακές μητριές, πονηρούς λύκους αλλά και με αλαζόνες λαγούς, καπάτσες χελώνες, αλεπούδες λαμόγια και “too cool for school” βοσκούς με πρόβατα. Μια θεματολογία που τιμωρεί πάντα το «κακό», δείχνει το «σωστό» δρόμο και μοιράζει την «ευτυχία» στους εκάστοτε ήρωες, τους συγγενείς τους και τους τετράποδους φίλους τους. Φυσικά με όλα αυτά δεν είχα ούτε πρόβλημα αλλά ούτε και κάποια προσμονή, ότι δηλαδή θα μπορέσουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μου με κάτι φρέσκο, ανεξερεύνητο ή τολμηρό. Αυτό μοιραία, λοιπόν, άλλαξε με το που διάβασα το παραμύθι «Η κόρη του βασιλιά έγινε παληκάρι». Δε φανταζόμουν ότι ελληνικό παραμύθι καταπιάνεται με ζητήματα «σεξουαλικότητας», «στερεοτύπων» και γενικότερα «ταυτότητας». Είναι κάτι που σίγουρα με αφορά και μέσω της παράστασης έχω την ευκαιρία να το εξερευνήσω περισσότερο και να προπαθήσω να καταλάβω περισσότερα. Άλλωστε η καλύτερη συνταγή για να επικοινωνήσεις σε κάποιον κάτι είναι να του πεις ένα παραμύθι."


Μαρία Κωνσταντά

"Πρόκειται για μια ιστορία που εστιάζει στο διαφορετικό και κατ’επέκταση στο μοναδικό που έχει ο καθένας.Η διαφορετικότητα όμως όχι ώς στίγμα ή ως ελάττωμα αλλά σαν αυτό που σε ξεχωρίζει.Η αντίληψη του έρωτα δεν είναι ίδια για όλους.Και δεν αναφέρομαι τόσο στις σεξουαλικές προτιμήσεις ,στην ομοφυλοφιλία,στην ετεροφυλία και στην αποδοχή τους απο την κοινωνία όσο για την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να καταλάβει τί είναι στα αλήθεια ο ίδιος, ποιος είναι, πρώτα σε συνάρτηση με αυτόν και στη συνέχεια με τους άλλους,με την ελπίδα να περάσει μια ζωή όπως θα μπορούσε να την περάσει πιο σωστά.Ή κάπως πιο σωστά τουλάχιστον.Αλλά διαφορετικότητα δεν υπάρχει μόνο στον έρωτα.Υπάρχει στα όνειρα.Στα χρώματα που μας αρέσουν,στους ανθρώπους που επιλέγουμε για φίλους,και αυτό είναι το ωραίο γιατι αν ζούσαμε σε μία κοινωνία που ήμασταν όλοι ίδιοι θα κουραζόμασταν.Το διαφορετικό ακόμη και ως λέξη μας κάνει να τρομάζουμε.Ίσως θα έπρεπε να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά."



Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση, τους συντελεστές , τις ημέρες της παράστασης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://theatromusicbooks.blogspot.gr/2017/09/104-30.html

Επιμέλεια: Βλάρα Αλεξία, 28/09/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα