Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ, Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2017



ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

ΣΤΗ 

ΣΤΕΓΗ

Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2017
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Για μεμονωμένους επισκέπτες και σχολικές ομάδες

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για άλλη μια χρονιά βγαίνει στους δρόμους της πόλης, ενώνει σχολεία και γειτονιές, επιτρέπει το κύλισμα στο πάτωμα, ενθαρρύνει τη λοξή ματιά στα πράγματα, απλώνει τα χέρια σε μικροϋπολογιστές, βάζει τα παιχνίδια στο μάθημα, ανεβάζει στη σκηνή τους εφήβους, βάζει το σακίδιο στους ώμους και κάνει ρεπορτάζ, μπαίνει σε μουσεία, δίνει πρωινές παραστάσεις μόνο για σχολεία και ανοίγει συζητήσεις, το μυαλό και τις αισθήσεις σε νήπια, παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Ένα εργαστήριο για έφηβους εφευρέτες
Απευθύνεται σε: Εφήβους πρόσφυγες και μη 12-16 ετών
Ημερομηνίες: 9 & 10 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 20 € (και για τις 2 συναντήσεις)

Το ήξερες πως μπορείς να φτιάξεις έπιπλα από χαρτί; Να τα σχεδιάσεις ο ίδιος και να γεμίσεις το σαλόνι με δικές σου δημιουργίες; Είναι πια η εποχή που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να γίνουμε κατασκευαστές, σχεδιάζοντας και δημιουργώντας όσα χρειαζόμαστε προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον από άσκοπα ταξίδια προϊόντων.

Αντί να αγοράζουμε ένα τραπέζι ή ένα σκαμπό από την άλλη άκρη του πλανήτη, που θα πρέπει να ταξιδεύει επί εβδομάδες μέχρι να έρθει στο σπίτι μας, μπορούμε να γίνουμε εμείς κατασκευαστές (makers) του προϊόντος που χρειαζόμαστε, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε μαζί την επανάσταση της ψηφιακής παραγωγής (digital fabrication) και τις θετικές επιπτώσεις της στη ζωή, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Μέσα από βίντεο, συζητήσεις, brainstorming και σχεδιασμό νέων λύσεων, θα δουλέψουμε σε ομάδες φτιάχνοντας από το μηδέν δικά μας έπιπλα από ανακυκλωμένο χαρτόνι και συνδετικά εξαρτήματα. Τα συνδετικά εξαρτήματα θα σχεδιαστούν με ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή και έπειτα θα κατασκευαστούν από σκληρό πλαστικό με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή (CAM – Computer-Aided Manufacturing). Στο τέλος, όλοι μαζί θα έχουμε τη χαρά να μοντάρουμε τα έπιπλα στην τελική τους μορφή και να τα παρουσιάσουμε στο κοινό μας.

Συντελεστές
Αντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής - Ιδρυτής Robotixlab


Εργαστήρια κινηματογράφου για εφήβους
Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018
Όλοι οι κύκλοι απευθύνονται σε: Εφήβους 14-17 ετών
Κόστος συμμετοχής: 54 € (και για τις 6 συναντήσεις του κάθε κύκλου)
 
Το σινεμά είναι το δικό μας πάθος. Αν είναι και το δικό σου, σε θέλουμε στην ομάδα μας, για να γνωρίσουμε μαζί τρία διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και να συνδημιουργήσουμε τρελά κινηματογραφικά πρότζεκτ.

Eίναι απλό: αν καλπάζει η φαντασία σου και φαντάζεσαι την έδρα της καθηγήτριάς σου ως χειριστήριο κάποιου διαστημόπλοιου, αν απλώς θέλεις οπωσδήποτε να αλλάξεις την πραγματικότητα μεταμορφώνοντάς την σε ένα δικό σου mockumentary (ψευδο-ντοκιμαντέρ) ή αν λατρεύεις, τέλος πάντων, το μαγικό σύμπαν του κινηματογράφου, σε προσκαλούμε να συμμετάσχεις στην ομάδα μας. Φέτος, θα μελετήσουμε τρία κινηματογραφικά είδη: τις sci-fi ταινίες, διαφορετικά είδη του ντοκιμαντέρ και, σε συνέχεια αυτών, το mockumentary. Κι εσύ, ναι, θα είσαι διαρκώς σε δράση, είτε κινηματογραφώντας, είτε παίρνοντας συνεντεύξεις, είτε γράφοντας σενάρια. Αν είσαι λοιπόν «αλλού», να ξέρεις ότι είμαστε κι εμείς. Το πού, θα το φτιάξουμε μαζί!
2ος κύκλος: Κινηματογραφώντας μια Sci-Fi ταινία
Τις Παρασκευές, 24 Νοεμβρίου, 1, 8 & 15 Δεκεμβρίου 2017 και 12 & 19 Ιανουαρίου 2018, 17:30-20:30
 
3ος κύκλοςΕξερευνώντας φιλμικές πραγματικότητες
Τις Παρασκευές, 2, 9, 16 & 23 Φεβρουαρίου και 2 & 9 Μαρτίου 2018, 17:30-20:30
 
4ος κύκλοςΜockumentary – Δημιουργώντας το παρελθόν
Τις Παρασκευές, 23 & 30 Μαρτίου, 13, 20 & 27 Απριλίου και 4 Μαΐου 2018, 17:30-20:30

Συντελεστές
Oliwia Twardowska: Σκηνοθέτης
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Σκηνοθέτης

Προϋποθέσεις: Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν έφηβοι που παρακολουθούν εργαστήριο κινηματογράφου για πρώτη φορά ή που έχουν παρακολουθήσει προηγούμενο εργαστήριο κινηματογράφου της Στέγης ή κάποιο αντίστοιχο.
Κάθε έφηβος μπορεί να παρακολουθήσει έναν ή περισσότερους κύκλους. Ο κάθε κύκλος έχει αυτόνομη λειτουργία, αλλά δρα και συμπληρωματικά στους άλλους τρεις.



Εργαστήριο κόμικς για εφήβους
Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο
Παράλληλες δράσεις - Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο
Απευθύνεται σε: Παιδιά & εφήβους 10-14 ετών
Ημερομηνίες: Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 27 € (και για τις τρεις συναντήσεις)

Σίγουρα θα σου αρέσουν τα κόμικς! Θέλεις να μάθεις πώς γράφονται και πώς συνδυάζουμε το κείμενο με τις εικόνες; Έλα να εμπνευστείς από την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο» και να γράψεις το δικό σου κόμικ(ς)!

Στο πλαίσιο της έκθεσης για την επιστημονική φαντασία, Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο, που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στη Στέγη, έχουμε οργανώσει ένα συναρπαστικό εργαστήριο για εσένα. Αν λοιπόν θέλεις να γίνεις ένας σύγχρονος Ιούλιος Βερν και να γράψεις τις δικές σου φανταστικές περιπέτειες, τώρα μπορείς να τις κάνεις… κόμικς! «Οδύσσειες στο χαρτί, ταξίδια σε μελάνι» ονομάζεται το τριήμερο εργαστήριο, στο οποίο θα μάθεις τους βασικούς τρόπους γραφής ενός σεναρίου για κόμικς, το πώς «δένεται» το κείμενο με την εικόνα, αλλά και πώς «στήνεται» μια σελίδα – δηλαδή πώς τακτοποιούμε το κείμενο και τις εικόνες έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία.
Θα δούμε λοιπόν μαζί την έκθεση, ώστε να εμπνευστείς από τις ενότητές της (Παράξενα ταξίδια, Οδύσσειες του Διαστήματος, Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι, Απώτατα σύνορα) και να φτιάξεις τη δική σου ιστορία. Να ξέρεις, μάλιστα, πως σε προ(σ)καλούμε να γράψεις ό,τι πιο τρελό φανταστείς!

Συντελεστές
Αβραάμ Κάουα: συγγραφέας




ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο τοίχος έχει τη δική σου ιστορία
Ένα εργαστήριο τοιχογραφίας για παιδιά με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη
Απευθύνεται σε: παιδιά 8-12 ετών
Ημερομηνίες: Τα Σάββατα 4, 18, 25 και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου & τα Σάββατα 2, 16 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 54 € (και για τις 6 συναντήσεις)
Τα παιδιά στη Στέγη δημιουργούν τη δική τους τοιχογραφία αντλώντας έμπνευση από τις περιπέτειες του του πολυμήχανου Οδυσσέα και των συντρόφων του, τα τέρατα, τα εμπόδια, τις θυσίες και τις χαρές που έζησε παρέα μαζί τους! Αρχικά θα ζωγραφίσουν σε χαρτί και έπειτα όλοι μαζί με την καθοδήγηση του ζωγράφου Στέλιου Φαϊτάκη θα μεταφέρουν τα προσχέδιά τους σε μεγάλη κλίμακα για να ντύσουν με το έργο τους... έναν τοίχο που θα αφηγείται στο εξής τη δική τους ιστορία!
Από τον Ντιέγκο Ριμπέρα έως τον σύγχρονό μας Μπάνκσι, οι τοίχοι αφηγούνται ιστορίες για τις πόλεις, τους ανθρώπους τους και τις εκάστοτε εποχές. Με έργα που σχεδιάζονται απευθείας στους τοίχους ή σε καμβά και χαρτί που έπειτα επικολλάται στις επιφάνειες των τοίχων (mural), οι καλλιτέχνες διηγούνται ιστορίες και εκφράζουν συναισθήματα. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς!
Τα παιδιά δεν έχουν παρά να φανταστούν τις δικές τους εικόνες για αυτό το ταξίδι, να αφουγκραστούν τα συναισθήματα που τους προκαλούν οι περιπέτειές του και να τα ζωγραφίσουν όλα αυτά σε χαρτί. Μετά, θα πάρουν τα προσχέδια και θα μάθουν πώς να τα «μεγεθύνουν», πώς δηλαδή από μια μικρή κλίμακα μπορούν να φτιάξουν ένα τελικό έργο σε μεγάλη κλίμακα, κατανοώντας βασικές αρχές της ζωγραφικής. Κυρίως, όμως, θα έχουν φτιάξει όλοι μαζί μια κοινή τοιχογραφία για τις περιπέτειες του Οδυσσέα!

ΣυντελεστήςΣτέλιος Φαϊτάκης: ζωγράφος


Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο
Παράλληλες δράσεις - Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο
Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών
Ημερομηνίες: Τρίτη 2, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018
Ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 27 € (και για τις τρεις συναντήσεις)
Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο εκπαιδευτικών +4

Τα παιδιά στη Στέγη δεν βλέπουν μόνο ταινίες κινουμένων σχεδίων, αλλά μαθαίνουν να δημιουργούν και τις δικές τους!

Ένα τριήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας, που έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με διαφορετικές τεχνικές animation και cut-outs, μέσω της συμμετοχής τους στη διαδικασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Το εργαστήριο animation πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής υποστήριξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση προς το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.




ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδας
Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018
Απευθύνεται σε: Γονείς και βρέφη από 10 μηνών έως 2,5 ετών
Ημερομηνίες:
Εργαστήριο 2 | Τις Κυριακές, 12, 19 & 26 Νοεμβρίου και 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου 2017
Εργαστήριο 3 | Τις Κυριακές, 28 Ιανουαρίου και 4 & 11 Φεβρουαρίου 2018
Εργαστήριο 4 | Τις Κυριακές, 25 Φεβρουαρίου και 4, 11 & 18 Μαρτίου 2018
Εργαστήριο 5 | Τις Κυριακές, 15, 22 & 29 Απριλίου και 6, 13 & 20 Μαΐου 2018
Ώρες: 11:00-12:30
Κόστος συμμετοχής: 5 € το κάθε παιδί και 5 € ο κάθε γονέας για την κάθε συνάντηση

Η κίνηση είναι ένας από τους ομορφότερους τρόπους εξωλεκτικής επικοινωνίας. Κίνηση, λοιπόν, και χορός για βρέφη, παιδιά και γονείς, με πολλές αγκαλιές, ασκήσεις και ερεθίσματα που διεγείρουν τις αισθήσεις και τα αντανακλαστικά των παιδιών, με παιχνίδια και διασκέδαση για όλη την οικογένεια!

Ένα εργαστήριο για τους μικρούς μας σίφουνες! Σκαρφαλώματα, σωματικά παιχνίδια και άπειρα ερεθίσματα γίνονται αφορμή για να ξεδιπλώσετε εσείς, οι γονείς, τη δημιουργικότητά σας, αλλά και για να αναπτύξουν τα βρέφη την κίνησή τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Τα μωράκια θα λικνιστούν μέσα την αγκαλιά σας, θα κινηθούν στο χώρο παραμένοντας σε σωματική επαφή με εσάς, θα σκαρφαλώσουν, θα κυλιστούν, θα ταξιδέψουν ακόμα και σε μια βάρκα από… ύφασμα. Ήχοι από μουσικά όργανα, πέταλα και υφάσματα με πούλιες, σαπουνόφουσκες, χρωματικές αντιθέσεις και αντανακλάσεις, βότανα, ακόμα και φρούτα και λαχανικά δίνουν το ερέθισμα για παιχνίδι και εξερεύνηση! Με τη βοήθεια των συντονιστών, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις αντανακλαστικές κινήσεις των παιδιών και να δουλέψετε την κινητικότητα, το συντονισμό, την ισορροπία, το σκαρφάλωμα και τα πρώτα άλματά τους. Και ασφαλώς, δεν είναι μόνο τα μωράκια που θα περάσουν τόσο καλά. Γιατί και εσείς θα χορέψετε, θα παίξετε, θα γελάσετε και θα νιώσετε ακόμα πιο έντονα τη δύναμη και την ομορφιά της εξωλεκτικής επικοινωνίας.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί φέτος σε πέντε κύκλους, με πέντε αντίστοιχες θεματικές: την ομαδικότητα, το χώρο, τις αισθήσεις, τη φύση και τα συναισθήματα. Κάθε κύκλος θα είναι και ένα νέο δημιουργικό μονοπάτι, με πολύ χορό, κίνηση και αμέτρητες αγκαλιές.
2. Χώρος (Τις Κυριακές, 12, 19 & 26 Νοεμβρίου και 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου 2017)
Σχήματα και όγκοι, επίπεδα, πάνω-κάτω, ψηλά-χαμηλά, κέντρο-γωνίες, όρια του χώρου, τοίχοι, καμπύλες και ευθείες διαδρομές, μικρός-μεγάλος, χωράω ανάμεσα.
3. Αισθητήρια όργανα (Τις Κυριακές, 28 Ιανουαρίου και 4 & 11 Φεβρουαρίου 2018)
Όραση: έντονες χρωματικές αντιθέσεις, όπως άσπρο-μαύρο, κόκκινο-πράσινο, κίτρινο-μωβ, μπλε-πορτοκαλί, χρήση φακών.
Ακοή: δημιουργία μουσικών οργάνων, όπως καλάμι της βροχής, μπαλόνια με όσπρια, βραχιόλια με κουδουνάκια, για να κινηθούμε ρυθμικά πάνω σε διαφορετικά ακούσματα.
Αφή: υλικά με διαφορετικές υφές, μασάζ.
Γεύση και Όσφρηση: φρούτα και λαχανικά μέσα σε καλάθια, πικρό, γλυκό, ξινό, αλμυρό, λουλούδια (τριαντάφυλλα, χαμομήλι, γιασεμί, λουλούδια της εποχής από κήπους και πάρκα για την όσφρηση).
4. Φύση (Τις Κυριακές, 25 Φεβρουαρίου και 4, 11 & 18 Μαρτίου 2018)
Αέρας, φυσάω, σφυρίζω, με βεντάλιες, μύλους, υφάσματα που ανεμίζουν, σαπουνόφουσκες...
Θάλασσα, κύματα, νερό, σταγόνες πάνω σε χαρτόνι του μέτρου με σφουγγάρια.
Φως, σκιά, ήλιος, ζέστη, κρύο, αντανακλάσεις με μικρά καθρεφτάκια, υφάσματα με πούλιες που ιριδίζουν....
Φύλλα, κλαδάκια, πέταλα και λουλούδια, ζωάκια, άχυρο, η παλέτα των χρωμάτων της φύσης.
5. Συναισθήματα (Τις Κυριακές, 15, 22 & 29 Απριλίου και 6, 13 & 20 Μαΐου 2018)
Χαρά, γέλιο, γαργαλητό, μπιτ και χορός ρυθμικός, τραγούδια και πάρτυ.
Μοιράζομαι, παίρνω-δίνω, ανταλλαγή, ζήλια, παρηγοριά.
Έκπληξη, χάνω-βρίσκω, κρύβομαι, κούκου-τσα.
Μεταμφιέζομαι με ρούχα και παπούτσια μεγάλων, παιχνίδια ρόλων, φόβος, χρήση καπέλων και αξεσουάρ.

Συντελεστές
Σάνια Στριμπάκου: Χορογράφος, χορεύτρια και παιδαγωγός
Μοίρα Ραπανάκη: Εικαστικός και παιδαγωγός

Αναλυτικά:
Εργαστήριο 1 | 20 € το κάθε παιδί και 20 € ο κάθε γονέας (και για τις 4 συναντήσεις)
Eργαστήριο 2 | 30 € το κάθε παιδί και 30 € ο κάθε γονέας (και για τις 6 συναντήσεις)
Εργαστήριο 3 | 15 € το κάθε παιδί και 15 € ο κάθε γονέας (και για τις 3 συναντήσεις)
Εργαστήριο 4 | 20 € το κάθε παιδί και 20 € ο κάθε γονέας (και για τις 4 συναντήσεις)
Εργαστήριο 5 | 30 € το κάθε παιδί και 30 € ο κάθε γονέας (και για τις 6 συναντήσεις)

Συντελεστές
Γιώτα Καλλιμάνη: χορογράφος, χορεύτρια
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος




ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ένα εργαστήριο θεάτρου & κινηματογράφου για άτομα άνω των 65 ετών
Απευθύνεται σε: Άτομα άνω των 65 ετών
Ημερομηνίες: Τις Παρασκευές, 1, 8, 15 & 22 Δεκεμβρίου 2017, 12, 19 & 26 Ιανουαρίου, 2, 9, 16 & 23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2018
Ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 96 € (και για τις 12 συναντήσεις)

Σε αυτό το εργαστήριο θεάτρου και κινηματογράφου, οι πρωταγωνιστές είστε εσείς. Φέρνετε τη δική σας ιστορία και, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, μαθαίνετε πώς να την αφηγηθείτε δημιουργικά, χρησιμοποιώντας εργαλεία και πρακτικές από τις δύο αγαπημένες μας τέχνες.

Θέλατε πάντα να ασχοληθείτε με το θέατρο και τον κινηματογράφο; Να αφηγηθείτε μια ιστορία δημιουργικά; Αυτή είναι η ευκαιρία! Κι αυτό, διότι οι συντελεστές του εργαστηρίου «Εδώ, τώρα, μαζί» έχουν στη βαλίτσα τους εργαλεία από τους χώρους του θεάτρου και του κινηματογράφου –εκφραστικά μέσα, όπως για παράδειγμα κινηματογράφηση μονολόγων, συρραφή κειμένων, θεατρική ερμηνεία, δραματουργία– για να σας βοηθήσουν να εκφραστείτε δημιουργικά.
Εσείς δεν έχετε παρά να φέρετε μόνο κάτι προσωπικό από τη ζωή σας –μια ιστορία, αντικείμενα, φωτογραφίες, κείμενα, ποιήματα, ακόμα κι ένα τραγούδι–, ώστε να το δουλέψετε στο εργαστήριο, είτε κινηματογραφώντας τους άλλους, είτε ερμηνεύοντας εσείς οι ίδιοι τις δικές σας ιστορίες ή τις αφηγήσεις των άλλων συμμετεχόντων.
Το εργαστήριο έχει ως στόχο την εξοικείωσή σας με τους κώδικες των δύο τεχνών, προκειμένου να γίνετε συγχρόνως σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, αλλά κυρίως αποσκοπεί στο να διασκεδάσετε σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι.

Συντελεστές
Γιώτα Αργυροπούλου και Μιχάλης Κωνσταντάτος: σκηνοθέτες και ηθοποιοί – blindspot theatre group



Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Ημερομηνίες: Δευτέρα 4, Τρίτη 5, Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες: 17:00-21:00
Κόστος συμμετοχής: 40 € (και για τις 4 συναντήσεις)

Τι υπάρχει μετά το «μου άρεσε» ή το «δεν μου άρεσε» μιας παράστασης; Άνοιξε τη συζήτηση με τους μαθητές σου και βυθιστείτε μαζί στον υπέροχο κόσμο της κριτικής.

Παρακολουθείς μια θεατρική παράσταση με τους μαθητές σου, κοιτάζεις τα χαρούμενα, προβληματισμένα ή και απογοητευμένα πρόσωπά τους – και μετά, τι; Πώς προχωράς τη συζήτηση μαζί τους; Πώς οι ίδιοι μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους; Πώς πάνε πέρα από το «ήταν ωραία» ή το «χάλια ήταν»;
Ένα εργαστήριο-σεμινάριο για την τέχνη της κριτικής, τις ιδιαιτερότητές της, τη γλώσσα της και τη θεωρία της, το οποίο δεν είναι απλώς μια εισαγωγή στον κόσμο της θεατρικής κριτικής και εμπειρίας, αλλά πάει ένα βήμα πιο πέρα. Μαζί με συναδέλφους σου, θα μπεις στο πρακτικό μέρος άσκησης του κριτικού λόγου, με ένα πλούσιο ερωτηματολόγιο που θα σε βοηθήσει να κατευθύνεις τη σκέψη σου και τη ματιά σου σε οπτικές γωνίες σχετικά με την παράσταση, τις οποίες συνήθως αφήνουμε όλοι απ’ έξω: την ερμηνεία των ηθοποιών, το ρόλο της σκηνογραφίας, του φωτισμού, των κοστουμιών κ.λπ.
Σε αυτό το εργαστήριο δεν υπάρχουν ερωτήσεις για να μπερδέψουν, αλλά μόνο ερωτήσεις που μεγεθύνουν τη θεατρική εμπειρία· δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς και το πότε θα συζητήσεις με τους μαθητές σου για μια παράσταση, παρά μόνο κλειδιά για να ξεκλειδώσεις την αγνή, φρέσκια και ιδιαίτερη ματιά των μαθητών σου.

Συντελεστές
Σάββας Πατσαλίδης: Καθηγητής Θεατρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών



Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού
3 Δεκεμβρίου 2017 | Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία στον πολιτισμό; Ελάτε να κάνουμε τα αυτονόητα δυνατά, σε μια ημερίδα αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού και των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης για καλλιτέχνες με αναπηρία.
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα στον πολιτισμό των ανθρώπων με αναπηρία; Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα iDance, στο οποίο η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμπράττει με τρεις φορείς από το εξωτερικό, οργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια χορού για μεικτές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη οργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού και των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης για καλλιτέχνες με αναπηρία, στην οποία συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά εργαστήρια χορού, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει βιωματικά, σε μεικτές ομάδες ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, τα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις μεθόδους του προγράμματος iDance.

Συντελεστές
Συντονισμός: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Μεγάλη Βρετανία)
Συντονισμός έργου: Ντόρα Βουγιούκα, Μυρτώ Λάβδα

Με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης



ΣΧΟΛΕΙΑ
Τα σχολεία γίνονται τόποι συνάντησης, συνεργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ένα εργαστήριο από τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Ζάφο Ξαγοράρη
Απευθύνεται σε: Μαθητές Δημοτικού (Δ', Ε' & ΣΤ'), Γυμνασίου & Λυκείου από τις γειτονιές της Στέγης
Ημερομηνίες: Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2017
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Ένα φορτηγάκι παρκάρει στην αυλή του σχολείου. Στην επιφάνειά του μπορείς να σχηματίσεις φράσεις που θα κινηθούν στους δρόμους της πόλης. Τι μήνυμα θα γράψεις;

Κάποιες φορές, για να μάθεις, πρέπει πρώτα να ξε-μάθεις. Έτσι κι εδώ, για να δημιουργήσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποσυναρμολογήσεις την κατασκευή, τον μηχανισμό ή το εκπαιδευτικό εργαλείο που θα φτάσει στο σχολείο σου. Το πρόγραμμα «Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης» έρχεται για να εξοικειώσει όλους τους συμμετέχοντες μαθητές με τη συμμετοχική δημιουργική διαδικασία.
Φαντάσου υπαίθριες εγκαταστάσεις να τοποθετούνται σε διάφορα σχολεία στην ευρύτερη γειτονιά της Στέγης. Εγκαταστάσεις-κατασκευές σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, που κάποιες σε καλούν να φτιάξεις φράσεις, άλλες να πειραματιστείς με τον ήχο και άλλες μοιάζουν να αντιστρέφουν τους νόμους της βαρύτητας. Ανάλογα με την εγκατάσταση ή τους μηχανισμούς του σχολείου σου, ξεκινάνε και αντίστοιχα εργαστήρια που θα σε μάθουν πώς να αποσυναρμολογήσεις αυτό που έχεις μπροστά σου, με σκοπό να δημιουργηθεί κάτι νέο.
Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί γίνονται καλλιτέχνες, σε ένα πρόγραμμα που εμπλουτίζεται με παρουσιάσεις, δράσεις, προβολές και ομιλίες από προσκεκλημένους επιστήμονες, εκπαιδευτικές ομάδες, άλλους εισηγητές, αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές.
Στο τέλος, κάθε σχολείο παράγει ένα θέαμα και όλα μαζί γίνονται σταθμοί μιας διαδρομής δημιουργώντας μια καλλιτεχνική «βόλτα» για μικρούς και μεγάλους. Μια ανοιχτή γιορτή για τη γειτονιά που τους καλεί όλους να συμμετέχουν.

Συντελεστής
Ζάφος Ξαγοράρης: εικαστικός καλλιτέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ
 
Οι συνεργάτες που θα επισκεφθούν τα σχολεία είναι:
Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, εικαστικός- performer
Νεκτάριος Παππάς, εικαστικός - μουσικός
Δήμητρα Ιωάννου, συγγραφέας

Γνωρίζουμε τη σύγχρονη τέχνη από πρώτο χέρι. Η Στέγη ανοίγει την πόρτα σε μαθητές σχολείων, για να δουν με διαφορετικό μάτι την τέχνη και τον πολιτισμό του σήμερα.
Απευθύνεται σε: Μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού
Ημερομηνίες: Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Είναι σύγχρονη και είναι σίγουρα η τέχνη που μιλάει στο σήμερα. Μην την φοβάσαι, γνώρισέ την, συζήτα γι’ αυτήν κι άσε την να σε κερδίσει.

Θέλεις να γνωρίσεις τη σύγχρονη τέχνη, την τέχνη της δικής σου εποχής; Στη Στέγη έχουμε βρει τον τρόπο να μυήσουμε βιωματικά εσένα και τους δασκάλους σου στον κόσμο της, μέσα από 3 βήματα.
Πρώτα, βλέπεις παραστάσεις, συναυλίες, πρόβες και επισκέπτεσαι μουσεία, αρχαιολογικούς και άλλους πολιτιστικούς χώρους. Με αυτά τα ερεθίσματα, περνάς στο επόμενο βήμα: συμμετέχεις σε εργαστήρια, όπου συζητάς, ρωτάς, μαθαίνεις και αποκτάς τα εργαλεία για να εξοικειωθείς, να ερμηνεύσεις, αλλά και να εκφραστείς με το δικό σου τρόπο μέσα από την τέχνη. Η δημιουργία είναι το τρίτο βήμα, αυτό στο οποίο με αυτοπεποίθηση μεταφέρεις τα προσωπικά σου βιώματα, κάτι που σε κάνει από θεατή δημιουργό.
Μαζί με σένα, μαθαίνουν και οι δάσκαλοί σου. Και οι ίδιοι εξοικειώνονται και αναπτύσσουν διάφορες εκπαιδευτικές πρακτικές μέσω της τέχνης, ώστε να συνεχίσουν αντίστοιχα προγράμματα στην τάξη.
Και ετοιμάσου, στο τέλος του προγράμματος, να παρουσιάσεις, μαζί με τους μαθητές όλων των σχολείων που θα συμμετάσχουν, τα δικό σου σύγχρονο έργο: εικαστικό, μουσικό, θεατρικό ή περφόρμανς.

Συντελεστές
Τζένη Αργυρίου: χορογράφος
Ανδρέας Κασάπης: εικαστικός
Άρτεμις Μάνου: σκηνοθέτης
Μυρτώ Τίκωφ: μουσικός

Διαβάστε περισσότερα
Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται τις καθημερινές, μεταξύ 9:30 και 13:30.
Ο μέσος όρος διάρκειας κάθε δράσης είναι 3 ώρες.
Κόστος συμμετοχής: Το πρόγραμμα πραγματοποιείται δωρεάν (συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για υλικά, μεταφορά και εισιτήρια).


Απευθύνεται σε: Νηπιαγωγεία, Α’ και Β’ Δημοτικού και Ειδικά Σχολεία
Ημερομηνίες: Νοέμβριος 2017 – Μάιος 2018
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Υπάρχει ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται οθόνες, κουκλάκια, μπάλες, εξαρτήματα, οδηγίες και μπαταρίες, παρά μόνο το σώμα, το κύλισμα, τις τούμπες, το γέλιο.

«Γεια σας. Σήμερα, ήρθαμε να παίξουμε όλοι μαζί.» Κάπως έτσι, εκπαιδευτικοί και παιδιά βρίσκονται μαζί στο πάτωμα, στο ίδιο ύψος, όπου χωρίς περιττά λόγια ξεκινάει το παιχνίδι. Στην αρχή, το κάθε παιδί μόνο του και ύστερα όλα μαζί, με όποιον τρόπο νιώθει το καθένα. Έτσι, τα παιδιά ανακαλύπτουν ξανά το παιχνίδι, αυτό που δεν μαθαίνεται, αλλά βρίσκεται μέσα τους… ή και μέσα στην ψυχή και το σώμα όλων μας. Ένα παιχνίδι που μας συνδέει, που εμπεριέχει όλη τη δύναμη του φυσικού παιχνιδιού –την περιέργεια, την ανακάλυψη, τη φαντασία–, ένα παιχνίδι τρυφερό, για όλες τις αισθήσεις, χωρίς διακρίσεις, κανόνες, νικητές και ηττημένους.
Ελάτε να αυτοσχεδιάσουμε ελεύθερα, να κυλιστούμε, να κουτρουβαλιαστούμε, να γαργαλίσουμε ο ένας τον άλλον, να κάνουμε τούμπες, να βάλουμε τα χέρια ή τα πόδια μας να πουν πώς νιώθουμε και τι θέλουμε.
Μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής, κάθε παιδί παίρνει το χρόνο και το χώρο του, για να μας δείξει πώς θέλει να παίξει, να δοκιμάσει, να μάθει, να επικοινωνήσει, ακόμα και να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια, αποκτώντας μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και αναγνωρίζοντας το διαφορετικό τρόπο που έχουν τα άλλα παιδιά στο παιχνίδι τους.

Συντελεστές
Έλενα Ιωάννου: παιδαγωγός και μουσικός
Αγγελική Καλαντζοπούλου: ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια
Βάνα Κολιοπούλου: ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια
Μαρία Κολιοπούλου: χορογράφος και καθηγήτρια χορού

Διαβάστε περισσότερα
Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται τις καθημερινές, μεταξύ 9:30 και 13:30. Ο μέσος όρος διάρκειας αυθεντικού παιχνιδιού για κάθε τάξη-τμήμα είναι 45 λεπτά, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Πληροφορίες: Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε οκτώ συναντήσεις για μικρή ομάδα (15-20 παιδιά).
Σε κάθε σχολείο που θα επιλεγεί θα μπορούσαν να πάρουν μέρος έως και 4 ξεχωριστά τμήματα με διαφορετικές ομάδες-τάξεις παιδιών. Σε κάθε συνάντηση ανά σχολείο, μπορούν να πραγματοποιηθούν 3 ή 4 εργαστήρια ημερησίως, που θα διαδέχονται το ένα το άλλο και θα υλοποιούνται μέσα στον ίδιο χώρο.

Προϋποθέσεις: Τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν στρώματα τύπου παζλ, καθώς και χώρο γυμναστηρίου ή κάποιον αντίστοιχο ελεύθερο χώρο 20 τ.μ.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1970/



Φτιάξε την τάξη σου όπως τη θέλεις!
Απευθύνεται σε: Μαθητές Β’ & Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου
Ημερομηνίες: Νοέμβριος 2017 – Μάιος 2018
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε 7 διαδοχικές εβδομάδες. Ο μέσος όρος διάρκειας κάθε δράσης είναι 3 ώρες.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Φαντάσου την τάξη σου με ένα δικό της ρομπότ, με έναν πίνακα που «αισθάνεται», με έναν 3D εκτυπωτή έτοιμο να εκτυπώσει ό,τι σχεδιάσεις. Σταμάτα να φαντάζεσαι. Τάξη σου είναι, χάκαρέ την.

Ανάμεσα σε 3D εκτυπωτές, κομπιούτερ, έξυπνους μικροϋπολογιστές (Arduino, Raspberry Pi), πραγματικά αντικείμενα, ψηφιακά δεδομένα, καλώδια και κάμερες, μπορείς μαζί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές σου να αναβαθμίσεις την τάξη σου, να την κάνεις πιο «έξυπνη», πιο λειτουργική, να την ομορφύνεις.
Ειδικοί εκπαιδευτές σού παρέχουν το βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία, σε φέρνουν σε επαφή με το physical computing και τη γλώσσα του processing-προγραμματισμού ή, πιο απλά, σε βοηθούν να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις τον ψηφιακό κόσμο μέσα από τις ακόλουθες ενότητες:

Μικροϋπολογιστές και Προγραμματισμός
Μάθε πώς λειτουργούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φτιάχνοντας και προγραμματίζοντας έξυπνα κυκλώματα.
Ψηφιακός σχεδιασμός και Τρισδιάστατη εκτύπωση
Σχεδίασε ψηφιακά αντικείμενα και εκτύπωσέ τα τρισδιάστατα.

Επεξεργασία Ήχου και Εικόνας
Ηχογράφησε τη φωνή σου, επεξεργάσου βίντεο και «πείραξε» φωτογραφίες.
Βικιβιβλία και Τεκμηρίωση
Γνώρισε τη Βικιπαίδεια και μάθε στους επόμενους πώς οι ιδέες σου έγιναν πραγματικότητα σε ένα Βικιβιβλίο, ώστε να μπορούν όλοι να αλλάξουν την τάξη τους.
Περνάς όλη την ημέρα μέσα στην τάξη σου. Γιατί να μην την χακάρεις;

Συντελεστές
Για το πρόγραμμα αυτό, η Στέγη συνεργάζεται με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).



Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
117 45 Αθήνα

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Tηλ: 213 017 8002
Email:
education@sgt.gr


Με την υποστήριξη:


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
2130178200 – Καθημερινά 09:00 – 20:00
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.
ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
•    ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
•    IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι