Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Splinters, της Νίνας Ράπη | Σκην.: Αλέξανδρος Μιχαήλ | Θέατρο Αργώ - A Small Argo full of art | Από τις 18 Δεκεμβρίου 2017


SPLINTERS
7 μονόπρακτα της Νίνας Ράπη
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μιχαήλ

ΑΘΗΝΑ, 18 Δεκ. 2017 – 30 Ιαν. 2018, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, Θέατρο ΑΡΓΩ
ΘΕΣ/ΝIΚΗ, 5 – 28 Φεβ. 2018Θέατρο Τ


Splinters είναι το νέο έργο της Νίνας Ράπη που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ στη σκηνή A Small Argo full of art, θέατρο Αργώ, από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2018. Επίκαιρα και διαχρονικά, 7μονόπρακτα για όλα αυτά που (δεν) τολμάμε. Επιθυμίες και όρια, ελευθερία, σχέσεις ερωτικές, σχέσεις ανθρώπινες, σχέσεις εξουσιαστικές –ελπίδες που δεν πεθαίνουνε, το εδώ, το αλλού, το σώμα που ψάχνει.
Μετά την Αθήνα, η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη, 5-28 Φεβρουαρίου 2018.


Splinters είναι
Οι ακίδες που τρυπούν το δέρμα. Θραύσματα σχέσεων. Καθημερινών. Ή όχι;
Οι μικρές λεπτομέρειες στην επικοινωνία, που ξεσκεπάζουν τα χάσματα.
Ό,τι σημαίνει «έλξη / επαφή / έρωτας / αγάπη» όταν ξύσεις την επιφάνεια.
Επτά στιγμιότυπα εικονογραφούν σχέσεις μεταξύ φίλων, φύλων και φυλών ανθρώπων.
Μια ιστορία που δεν λέγεται με λόγια. Συμβαίνει, εξελίσσεται υπόγεια, ωριμάζει και ξεσπά. Ανάμεσα στις λέξεις, πίσω από τα πρόσωπα, κάτω από τους ρόλους.
Μια γραφή που κατανοεί βαθιά και ανατρέπει τους ορισμούς του λεξικού των ηρώων της. Αφήνει τον λόγο στην ηδονή και επιτρέπει την οδύνη.
Επτά μονόπρακτα που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο.
Ένα ταξίδι από την ορμή προς την ωριμότητα. Από την κοινωνική σύμβασηπρος την ελευθερία της συνείδησης. Και από το ζωτικό ψέμα στην εντροπία του ασυνείδητου.
Αμαλία Κοντογιάννη


Σκηνοθετικό Σημείωμα:
Η παράσταση αυτή επισφραγίζει την πορεία της καλλιτεχνικής μας συνύπαρξης με τη Νίνα Ράπη που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια στο Λονδίνο, με ρίζες που φτάνουν στον ακραίο τόπο της κοινής μας καταγωγής, την Καστοριά, αλλά ξεκίνησε να δουλεύεται, για το Θέατρο ΑΡΓΩ, στη Θεσσαλονίκη. Σαν ένα πείραμα για τα ίδια τα κείμενα. Να ξετυλίξουν μια κοινή ιστορία, που ενσαρκώνεται σε διαφορετικά πρόσωπα και συμβαίνει σε διαφορετικούς χώρους και χρόνους. Αλλά και σαν μια σκηνοθετική δοκιμασία. Να βρούμε - μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές - τη σκηνική γλώσσα που ταιριάζει σε μία τόσο σύγχρονη και αφοπλιστικά άμεση γραφή.
Αλέξανδρος Μιχαήλ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Νίνα Ράπη
Γράφει θεατρικά & διηγήματα. Στα θεατρικά της συγκαταλέγονται τα: Angelstate, Άγριες Νότες/Wild Beats, Kiss the Shadow, Reasons to Hide, Edgewise/Ακροβασία, Lovers, Dreamhouse, Dance of Guns, Ithaka καθώς και πολλά μονόπρακτα. Έργα της έχουν βραβευτεί ή διακριθεί και όλα έχουν ανεβεί/παρουσιαστεί σε χώρους όπως: SouthbankCentre (LondonLiteratureFestival), SohoTheatreStudio, LyricTheatreStudio, ICA, RiversideStudios, GielgudTheatre (WestEndShortsFestival) {Λονδίνο}. Εθνικό θέατρο, Θέατρο Τέχνης (Φεστιβάλ Αναλογίων), Θέατρο Εμπρός (Queer Φεστιβάλ), Αγγέλων Βήμα (Φεστιβάλ Σύγχρονου Ελληνικού Έργου), Θέατρο Μπίπ {Ελλάδα}. BITS Festival, Πιράνι, Ινδία (πρώτο βραβείο), 10Χ10 Φεστιβάλ, Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία.
Το 2017 κυκλοφόρησε στο Λονδίνο ο συλλογικός τόμος The Oberon Anthology of Contemporary Greek Plays, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το έργο της Angelstate. Το 2016 ήταν η επίσημη καλεσμένη συγγραφέας στο φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή του Δήμου Θεσσαλονίκης. To 2015 ανέβηκε για δεύτερη χρονιά το έργο της Άγριες Νότες και το Angelstateπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, Φεστιβάλ Αναλογίων. Το 2014 κυκλοφόρησε η τελευταία της συλλογή διηγημάτων Κατάσταση Φούγκας (Κέδρος). Τον ίδιο χρόνο, το λιμπρέτο της Raven ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Greenwich για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης Ιδρύτρια και Αρχισυντάκρια του πρωτοποριακού περιοδικού Brand Literary Magazine.

Αλέξανδρος Μιχαήλ
Δουλεύοντας ανάμεσα στην performance και στο θέατρο αναζητά διαρκώς νέες μορφές αναπαράστασης που θέτουν σε δοκιμασία τα όρια του επιτρεπτού. Σπούδασε Σωματικό Θέατρο στο LondonInternationalSchoolofPerformingArts(LISPA) και Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες με κατεύθυνση στη σκηνοθεσία στο Λονδίνο όπου και έζησε. Έχει δεχθεί αναθέσεις και τιμηθεί με χρηματοδότηση από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι υπότροφος του ιδρύματος RobertBoschStiftung. Από το 2012 με έδρα τη Θεσσαλονίκη ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ήταν ένας από τους 21 Έλληνες καλλιτέχνες που διάλεξαν οι ΝΕΟΝ και MarinaAbramovicInstitute για να παρουσιάσουν δουλειά τους στο ASONE. Άλλες δουλειές του περιλαμβάνουν: Refugio(2017), performance στην ουδέτερη ζώνη των Ην. Εθνών στην Κύπρο. Στο Φως (2017), πρωτότυπη περιπατητική performance/εγκατάσταση για τους ανθρώπους και την πόλη της Καστοριάς. Όλα Αυτά Που Μένουν (2016), υπαίθρια εγκατάσταση στο βουνό του Χορτιάτη. Fragment (2016), performance στο Πεδίο Δράσεως Κόδρα.Κομμάτι Για 2 (2015) μια σιωπηρή σπουδή στις ανθρώπινες σχέσεις για δύο ηθοποιούς και το χώρο ανάμεσα, συμμετοχή σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού όπου και βραβεύτηκε.


Α SmallArgofullofArt
Το νέο όνομα “ASmallArgofullofArt” σηματοδοτεί την επανεκκίνηση - υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Χρύσας Καψούλη - της Δεύτερης Σκηνής του θεάτρου Αργώ ως χώρου ανοιχτού σε καινούργιες ιδέες, στη σύγχρονη δραματουργία, και σε νέες ομάδες καλλιτεχνών. Φιλοδοξεί να είναι ένας χώρος που θα ενδυναμώσει τόσο τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό του, ένας οργανισμός που θα αναπτυχθεί στο τώρα και για το μέλλον, μέσα από την έρευνα και την υπέρβαση. Μπορεί να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο, αλλά κινείται στο περιθώριο, αγαπά το ρίσκο και το λάθος, αντλεί από τη φαντασία, επενδύει στην handmade Τέχνη και την ArtePovera.
Curator: Χρύσα Καψούλη


Συντελεστές Παράστασης:
Συγγραφέας: Νίνα Ράπη
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Σύμβουλος σκηνικής δραματουργίας: Αμαλία Κοντογιάννη
Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Μαρία Βουμβάκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας / φωτογραφία / βίντεο: Χρήστος Κυριαζίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Κουσούλης
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Αθηνά Κιορπελίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας παράστασης: Μαριάννα Παπάκη

Ερμηνεύουν: Νίκος Βατικιώτης | Μελίνα Γαρμπή | Χριστίνα Γυφτάκη | Νίκος Τσολερίδης


  • Το έργο SPLINTERS της Νίνας Ράπη θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Σοκόλη



Τοποθεσία: A Small Argo full of Art, Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο.
Ημερομηνία:18 Δεκ. 2017 – 30 Ιαν. 2018, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:00
Τιμές Εισιτηρίων: Εισιτήρια: €12, €10 (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και το ταμείο του θεάτρου
Πληροφορίες-Ταμείο θεάτρου: 210 520 1684




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.