Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το "Lines" για 4 Τετάρτες (13,20,27/12, 3/1) στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα


LINES
η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου

Από  Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη έως 3 Ιανουαρίου
Στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Το Lines, η νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, ο οποίος εμπνεύστηκε το θέμα του από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης, θα προβάλλεται από τις 13 Δεκεμβρίου στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα  (Μεγ. Αλεξάνδρου 125,  Αθήνα,  τηλ. 210 3411651), για τέσσερις συνεχόμενες Τετάρτες (13,20,27/12, 3/1). Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ., με εισιτήριο 5 ευρώ.
Το φιλμ, μια συμπαραγωγή της Horme Pictures, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ, πραγματοποίησε την πανελλαδική του πρεμιέρα στο 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και συνέχισε την πορεία του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).


LINES / ΓΡΑΜΜΕΣ

Τo πιο φιλόδοξο πρότζεκτ του Bασίλη Μαζωμένου αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που πεθαίνει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης. Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή ζωής», συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία, εμπνευσμένο εν μέρει από πραγματικές ιστορίες.
Με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (από τον βραβευμένο στη Βενετία με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Θεμιστοκλή Πάνου, μέχρι την Άννα Καλαϊτζίδου του Κυνόδοντα και από τον Θόδωρο Κατσαφάδο μέχρι τον Τάσο Νούσια) η ταινία έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύματα να μιλούν για μια πτυχή της «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας».



Η ΤΑΙΝΙΑ
Ένας τηλεφωνητής προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν και να ελπίζουν.
ΣΥΝΟΨΗ
Ελλάδα, σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όριά τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσά τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές, αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη· ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στη «Γραμμή ζωής». Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, το όριο της ελπίδας...

ΟΙ  ΙΣΤΟΡΙΕΣ-ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

«Η ταράτσα»
Ένα ζευγάρι, χωρίς χρήματα, με κομμένο το ρεύμα, καταλήγει στην ταράτσα της πολυκατοικίας του. Δεν περιμένουν πια τίποτε –έχουν μόνο ο ένας τον άλλο…
Ηθοποιοί: Θανάσης Χαλκιάς, Θέκλα Γαΐτη, Andre Maia                                

«Η εταιρεία»
Μια γιάπισσα, στέλεχος πολυεθνικής, βιώνει τον μεγαλύτερο εφιάλτη της.  Να γίνει θύμα του συστήματος που υπηρετεί.

Ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Νταλιάνης, Andrian Frieling, Εύα Αλεξανδρή,  Αλέξανδρος Αλπίδης              

«Το εργοστάσιο»
Ένας επιχειρηματίας που εμπορεύεται αντίγραφα αρχαιοελληνικών γλυπτών οδηγείται σε αδιέξοδο. Άδοξοι απόγονοι ενδόξων προγόνων…
Ηθοποιοί: Κώστας Μπερικόπουλος, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Νίκος Παντελίδης



«Δρόμοι»
Ένας άντρας των ΜΑΤ βιώνει μια προσωπική κρίση εν ώρα καθήκοντος. Όλοι έχουν τα όριά τους…
Ηθοποιοί: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Κώστας Ξυκομηνός,            Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Καλημέρης                                      

«Μπάτμαν»
Παππούς και εγγονός πασχίζουν να επιβιώσουν στο δρόμο μαζεύοντας σιδερικά. Η ανακύκλωση της απελπισίας…
Ηθοποιοί: Θόδωρος Κατσαφάδος, Γιώργος Καλημέρης, Ρέα Μαζωμένου, Μαρία Κολοκυθά, Νίκος Μοναστηριώτης                 

«Το χωράφι»
Ένας αγρότης αρνείται να παραδώσει τη γη του και να ενδώσει στις κοινοτικές οδηγίες της ΕΕ. «Πάνω από το πτώμα μου…»
Ηθοποιοί: Τάσος Νούσιας, Andrian Frieling,  Εβίτα Παπασπύρου, Θέκλα Γαΐτη, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Μαντώ Κεραμιδά                             

«Live»  
Ο έλληνας πρωθυπουργός στο ύστατο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Τι μπορεί να πει κανείς όταν όλα έχουν τελειώσει…
Ηθοποιοί: Θέμης Πάνου, Νίκος Παντελίδης, Κώστας Νταλιάνης, Δημήτρης Καλημέρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης                                          

* Στο ρόλο του τηλεφωνητή της «Γραμμής ζωής», ο Λεωνίδας Κακούρης                                             
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η ταινία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Τα θύματα της οικονομικής κρίσης γίνονται τα θύματα της επόμενης ημέρας. Μέσα από τα ψυχικά τους ερείπια, προβάλλουν τα ερείπια μιας ολόκληρης χώρας που προσπαθεί να κραυγάσει το πρόβλημά της, μέσα από λυγμούς που ακούγονται στις τηλεφωνικές γραμμές.
 Η ταινία είναι όλη γυρισμένη νύχτα, εκτός της τελικής σκηνής, γιατί εκτιμώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι. Η επιλογή να γυριστεί το έργο μέσα από μεγάλης διάρκειας μονοπλάνα, έχει να κάνει με τη διάθεση να κλειστεί ο θεατής μέσα στην κατάσταση της κάθε ιστορίας και να τη βιώσει σε πραγματικό χρόνο.

Το φινάλε αποτελεί μια προειδοποίηση. Αν δεν γίνει κάτι γρήγορα, η φρίκη παραμονεύει. Και, όταν το …κτήνος βγει στους δρόμους, μόνο μια ομορφιά μπορεί να το σταματήσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η  ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους λόγω ερωτικού περιεχομένου και σκηνών ανδρικού γυμνού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

CINEUROPA, Liina Laugesaar: Οι Γραμμές δεν εστιάζουν στην πολιτική διάσταση της κρίσης, αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους που την υφίστανται. Ο Μαζωμένος προσωποποιεί τους αριθμούς, προβάλλοντας μια οδυνηρή εικόνα μιας εποχής που άφησε τις ουλές της σε πλήθος κόσμου. Σκιαγραφεί μια οικουμενική κόλαση, που ακόμα βιώνουν οι άνθρωποι στην χτυπημένη από την κρίση χώρα, καθώς χάνουν τα σπίτια τους, τη δουλειά τους, ακόμα και την αξιοπρέπειά τους.

Tallinn Black Nights Film Festival, Giampietro Balia: Ένα είδος εφιαλτικής Συμφωνίας της Ήττας για το ανθρώπινο είδος, οι Γραμμές είναι ένα αναγκαίο φιλμ σε μια περίοδο που τα νούμερα και τα ιδεολογικά «κουβάρια» κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων παγιδευμένων σε ένα σύστημα, που αποδείχτηκε εύθραυστο και αναξιόπιστο.

Στράτος Κερσανίδης: Η πιο πολιτική ελληνική ταινία, τουλάχιστον στο φετινό ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ. Πολιτική, όχι με την έννοια του συνθήματος και του μανιφέστου αλλά με έναν τρόπο πιο βαθύ ο οποίος αφουγκράζεται την ανθρώπινη αγωνία, εκείνη που βιώνουν τα θύματα αλλά και οι θύτες που από τη μια στιγμή στην άλλη μετατρέπονται σε θύματα.Ο Βασίλης Μαζωμένος εμπνεόμενος από την οικονομική κρίση, δημιουργεί μικρές αφηγήσεις που μοιάζουν με μικρούς εφιάλτες. Καφκική ατμόσφαιρα, διάλογοι προσεγμένοι, καθόλου εύπεπτοι.  Η ταινία του κατορθώνει να παρουσιάσει την κρίση με μια ποιητική διάσταση. Είναι ένα απελπισμένο κινηματογραφικό ποίημα, μοιάζει με την ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη.
Νίνος Φένεκ Μικελίδης:  Η ταινία κινείται σε μια μαύρη ατμόσφαιρα, με τον Μαζωμένο να καταγράφει με έξοχα στιλιζαρισμένες εικόνες την κόλαση που αντιμετωπίζουν τα, από διάφορα κοινωνικά στρώματα, πρόσωπά του, παγιδευμένα από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία, στα οποία έχουν οδηγηθεί από τα μνημόνια. Άλλοτε αντλώντας από πίνακες ζωγραφικής, στοιχείο που κυριαρχεί σε όλες τις μέχρι σήμερα ταινίες του (ο σύζυγος που μεταφέρει, αγκαλιά, τη γυναίκα του, σε ένα είδος Pieta), άλλοτε από την αρχαία τραγωδία (η ανθρωποφαγία στη σκηνή με τον αγρότη), και άλλοτε από τον κινηματογράφο (τον Φορντ και “Τα σταφύλια της οργής”), με τον αγρότη που προσπαθεί να προστατεύσει το μικρό του χωραφάκι.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την πρεμιέρα της στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία Lines συνεχίζει την πορεία της στα διεθνή φεστιβάλ. Η παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας. Στην συνέχεια συμμετείχε στο 9ο Bengaluru IFF στην Ινδία, στο 37ο Fantasporto IFF στην Πορτογαλία, όπου ήταν επίσης υποψήφια ως καλύτερη ταινία, στο 28ο Ankara IFF, στο Paris Panorama of Contemporary Greek Cinema 2017, στο 10ο London Greek IFF, όπου και κέρδισε το βραβείο Best Concept for Fiction Feature, και στο 11ο Los Angeles Greek IFF.

Πριν λίγο καιρό έφυγε από τα Maverick Movie Awards, που απονέμονται κάθε χρόνο στο Los Angeles, με το βραβείο σκηνοθεσίας και τρεις υποψηφιότητες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου). Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς του ανεξάρτητου κινηματογράφου στις Η.Π.Α Η ταινία απέσπασε, επίσης, δύο υποψηφιότητες στο BLOW-UP International Arthouse FILM FEST του Σικάγου, ενώ είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας και στο Accolade Global Film Competition (ΗΠΑ). Και έπεται συνέχεια, καθώς το Lines θα προβληθεί στο  "This human worldInternational Human Rights Film Festival" στη Βιέννη, στο Calgary European Film Festival (Καναδάς) και στο Edinburgh Greek Film Festival (Σκωτία).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Επίσημο site της ταινίας: https://linesmovie.wordpress.com/
Σελίδα της ταινίας στο Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2990464/
Επίσημο trailer: https://vimeo.com/184734677
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΗΤΡΙΣΤΙΚΑ
Διάρκεια: 88΄
Έγχρωμη
Aspect Ratio: 1.85 : 1
Κάμερα: Arri Alexa

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθέτης-Παραγωγός-Συγγραφέας: Βασίλης Μαζωμένος
Εκτελεστές Παραγωγοί: Λάμπρος Γεωργόπουλος, Νάνσυ Κοκολάκη
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Μιχάλης Σαμιώτης    
Ενδυματολόγος: Νατάσσα Σαρρή             
Μοντέρ: Θάνος Κουτσανδρέας                                               
Επιβλέπων μοντέρ: Γιάννης Κωσταβάρας             
Συνθέτες: Dna (Αλέξανδρος Χριστάρας, Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Πρόσθετη μουσική: Η. Purcell (Music for a while)
Διασκευή: Τηλέμαχος Μούσσας, Λάμπρος Φιλίππου
Σύμβουλος σεναρίου:    Δημήτρης Αθανίτης        
Σχεδιαστής ήχου: Dna lab Γιάννης Σκανδάμης
Ηχολήπτης : Αντώνης Σαμαράς                                               
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γιαμλόγλου     
Χειριστής steadicam: Γιώργος Πετράκης                              
Διευθυντής παραγωγής: Γιώργος Πέργαντος                                     
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά                                                    
Πρόσθετο Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου                                               
Κομμωτής: Χρόνης Τζήμος          
Χορογράφος: Λίλα Ζαφειροπούλου                                                     
Digital composition: Αντώνης Νικολάου
Animator: Ανδρέας Χέλμης         
On line - dcp mastering: Σάκης Μπουζιάνης
Color grading:    Μάνος Χαμηλάκης
Ειδικά εφέ: Μιχάλης Σαμιώτης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη.