Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018



Στον απόηχο ενός άκρως επιτυχημένου 2017 με τον πρώτο τόμο του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια να φτάνει τη 15η χιλιάδα, τα ιστορικά βιβλία Η Μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του William H. McNeill και Αιματοβαμμένες Χώρες του Timothy Snyder να έχουν ήδη φτάσει στην 2η έκδοσή τους μέσα στον ελάχιστο χρόνο κυκλοφορίας τους και τα παιδικά-εφηβικά βιβλία Ατρόμητα Κορίτσια της Κατερίνας Σχινά και Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή να έχουν εντυπωσιάσει με την πρωτοτυπία και το περιεχόμενό τους, το 2018 οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεχίζουν ακόμα πιο δυναμικά και ουσιαστικά, σχεδιάζοντας ένα πολυδιάστατο εκδοτικό πρόγραμμα.


Πρωταρχικός στόχος του νέου εκδοτικού προγράμματος είναι να επενδύσει στη συνέχιση σειρών και τίτλων που έχουν ήδη προκαλέσει αίσθηση και έχουν αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό όπως οι ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και τα ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ στη λίστα των δοκιμίων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο δεύτερος τόμος του αυτοβιογραφικού αφηγήματος Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια το οποίο θα καλύπτει τη χρονική περίοδο 1975-2014. Νέο τίτλο αποκτά και η ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΕΙΡΑ λογοτεχνίας μας, ενώ στο παιδικό βιβλίο οι πολυαγαπημένες σειρές ΜΙΚΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ και Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ συνεχίζονται με νέους τίτλους.

Εκτός από τις καθιερωμένες, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ξεκινούν και καινούργιες σειρές παιδικών βιβλίων από τους πλέον αγαπημένους και βραβευμένους συγγραφείς και εικονογράφους: Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή επιμελούνται μια νέα σειρά με διασκευές γνωστών κλασικών έργων κατάλληλες για μικρούς αναγνώστες. Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη μας προσκαλούν να διαβάσουμε τις ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ, μια σειρά ιστοριών γεμάτες ανατρεπτικό χιούμορ και φαντασία, ενώ η Λήδα Βαρβαρούση μας συστήνει τη Λούνα, τη σκυλίτσα πρωταγωνίστρια της νέας σειράς εικονογραφημένων βιβλίων της. Τέλος, η νέα σειρά εικονογραφημένων βιβλίων ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ έρχεται για να προβάλει δυνατά πρότυπα για τα παιδιά, φιλοξενώντας ιστορίες γυναικών που διέπρεψαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2018 οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζουν τις εκδόσεις νέων έργων από συγγραφείς που έχουμε ήδη αγαπήσει όπως ο Michael Lewis και ο Andy Weir. Επιπλέον, θα κυκλοφορήσουν δύο νέες εκδόσεις παλαιότερων μυθιστορημάτων της πολυβραβευμένης συγγραφέως Toni Morrison αλλά και του κλασικού John Steinbeck, ενώ παράλληλα νέοι τίτλοι εμπλουτίζουν όλες τις κατηγορίες βιβλίων, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
Το 2018 προμηνύεται άκρως συναρπαστικό και ξεκινά με…

Δοκίμιο - Ιστορία

τη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ που διευρύνει τόσο τη λίστα με τους τίτλους –μετρά ήδη δέκα– όσο και τη θεματολογία της, διατηρώντας πάντα τη λογική των βιβλίων που δίνουν περιεκτικές και εμπεριστατωμένες απαντήσεις τόσο σε επίκαιρα όσο και σε διαχρονικά ερωτήματα που αφορούν ποικίλα πεδία των ενδιαφερόντων μας. Έτσι, το πρώτο τετράμηνο του 2018 θα κυκλοφορήσουν: ο οικονομικού ενδιαφέροντος τίτλος Τράπεζες στην κρίση του Γιάννη Παπαδογιάννη, οι ιστορικοί τίτλοι Ζωγραφική και ιστορία (Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα) του Θάνου Βερέμη και Μικρασιατική Καταστροφή του Ιάκωβου Μιχαηλίδη όπως και ο τίτλος Ηλιακές εκλάμψεις, Διαστημικός καιρός του Μανώλη Γεωργούλη.

Την εκδοτική σκυτάλη παίρνουν την άνοιξη οι τίτλοι Ελληνικό κράτος στον 20ό αιώνα του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου και Λαϊκισμός του Άγγελου Χρυσόγελου. Το εκδοτικό πρόγραμμα της σειράς ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ολοκληρώνουν το φθινόπωρο του 2018 οι τίτλοι Θεσμοί και Οικονομία του Αριστείδη Χατζή, Δύση & Ελλάδα της Κωνσταντίνας Μπότσιου και Αθήνα: Οι αρχές του 21ου αιώνα του Νίκου Βατόπουλου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κυκλοφορία εντός του 2018 του Β΄ τόμου του έργου Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια το οποίο βασίζεται στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του. Καλύπτοντας τη χρονική περίοδο 1975-2014, το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να λάβει ένα πραγματικό μάθημα σύγχρονης ιστορίας ειπωμένης από έναν βασικό πρωταγωνιστή της, με σταθμούς όπως η μεταπολίτευση, η αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, η πρωθυπουργία 1990-1993 και οι πρόωρες εκλογές του 1993. Οι πολιτικές εξελίξεις, το παρασκήνιο και τα πρόσωπα μιας φλέγουσας σαραντακονταετίας περνούν από το «κόσκινο» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος αυτοβιογραφείται, αποφασισμένος να μην κρύψει τίποτα.

Η σειρά με τα σημαντικά κλασικά κείμενα ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, την οποία διευθύνει η συγγραφέας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, εμπλουτίζεται με τρεις νέους τίτλους: Το πρώτο δοκίμιο για τη γυναικεία χειραφέτηση που εκδόθηκε ποτέ και συγκεκριμένα το βιβλίο Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας της Mary Wollstonecraft, μητέρας της Mary Shelley, φιλοσόφου και πρώιμης φεμινίστριας, στο οποίο διατυπώνεται το πρώτο συστηματικό επιχείρημα για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. Στην ίδια σειρά θα κυκλοφορήσει το αντιπολεμικό δοκίμιο του Herman Hesse H επιστροφή του Ζαρατούστρα, που εκδόθηκε μετά το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καλούσε τους νέους της Γερμανίας να αποτινάξουν τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό ο οποίος οδήγησε την πατρίδα τους στην άβυσσο, καθώς και το πρωτοποριακό κείμενο του Charles Baudelaire Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής.

Μετά τους τίτλους Το μεγάλο σορτάρισμα (2010) και Μπούμερανγκ (2011), ο συγγραφέας των best seller Michael Lewis επιστρέφει εκδοτικά με το Η μεγάλη ανατροπή. Kahneman & Tversky: Μια φιλία που άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μια αληθινή ιστορία για τη θεωρία που κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας (2002) και κατόρθωσε να αλλάξει την αντίληψή μας περί πραγματικότητας μέσα από μία από τις σπουδαιότερες συνεργασίες στην ιστορία της επιστήμης. Σαράντα χρόνια πριν οι Ισραηλινοί ψυχολόγοι Daniel Kahneman και Amos Tversky γράφουν μια σειρά από μελέτες οι οποίες ανατρέπουν όλες τις μέχρι τότε υποθέσεις σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παρά τις διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητές τους, οι δύο επιστήμονες χτίζουν μια δυνατή φιλία και μια εποικοδομητική συνεργασία που το αποτέλεσμά της άνοιξε νέους ορίζοντες στη μελέτη των συμπεριφοριστικών οικονομικών, δημιούργησε επανάσταση στην αναλυτική των Μεγάλων Δεδομένων και οδήγησε σε νέες προσεγγίσεις στη διαδικασία λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων. Σήμερα οι δύο ψυχολόγοι θεωρούνται «υπεύθυνοι» για την υποκατάσταση του ρόλου του ανθρώπινου ενστίκτου από τους αλγόριθμους. Ο Michael Lewis κατορθώνει σε αυτό το βιβλίο όχι μόνο να εξηγήσει με απλό τρόπο σύνθετες έννοιες αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες μυθιστορηματικής πλοκής μέσα από τη βιογραφική αφήγηση της συνεργασίας και της φιλίας των δύο σπουδαίων επιστημόνων.

Έχοντας ήδη δημιουργήσει αίσθηση με τα μυθιστορήματά του, το 2016 ο Λίβυος συγγραφέας Hisham Matar γράφει ένα αυτοβιογραφικό έργο κερδίζοντας το βραβείο Pulitzer. Το βιβλίο Η Επιστροφή, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι μια ιστορία γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο σχετικά με την απώλεια, τη σχέση πατέρα και γιου, το βάρος της κληρονομιάς και την επούλωση του τραύματος: Το 1989 ο Hisham Matar είναι δεκαεννιάχρονος φοιτητής στο Λονδίνο όταν μαθαίνει πως ο πατέρας του Τζάμπαλα Ματάρ, πολιτικός αντίπαλος του Μουαμάρ Καντάφι, πέφτει θύμα απαγωγής. Η Επιστροφή είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό της αναζήτησης αυτού του επί πολλά χρόνια αγνοούμενου πατέρα, του οποίου η τύχη ποτέ δεν θα διαλευκανθεί, από τον γιο του, τον ίδιο τον συγγραφέα· ένα αυτοβιογραφικό, λυρικό οδοιπορικό και συνάμα μια συνοπτική και άκρως διαφωτιστική ιστορία της σύγχρονης Λιβύης και των δεινών της. Ο Χισάμ Ματάρ επιστρέφει στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, προσπαθεί μάταια να βρει τα ίχνη του «απόντος-παρόντος» πατέρα του, αλλά στην πορεία συνδέεται με το παρελθόν και τον τόπο του, και «θεραπεύεται από την ίδια του την πατρίδα».

Την ίδια χρονική περίοδο θα κυκλοφορήσει το πρωτότυπο ιστορικό βιβλίο του ακαδημαϊκού Timothy Brook με τίτλο Το καπέλο του Βερμέερ: Ο 17ος αιώνας και η γέννηση της παγκοσμιοποίησης. Έχοντας ως οδηγό το έργο του Γιαν Βερμέερ, ο συγγραφέας κατορθώνει να αποκαλύψει πως οι καθηλωτικοί και αινιγματικοί πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου αποτελούσαν στην ουσία «παράθυρα» στην καθημερινότητα της Ντελφτ, και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που τόσο όμορφα ζωγράφισε ο καλλιτέχνης –ένα γουναρικό από κάστορα, ένα τουρκικό χαλί ή ένα μπολ με προέλευση το Πεκίνο– είναι τα πειστήρια της πρώιμης παγκοσμιοποίησης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εποχή που ο κόσμος άρχισε να γίνεται πραγματικά οικουμενικός.

Η ελληνική έκδοση του σημαντικού ιστορικού βιβλίου Η πτήση του Ίκαρου έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2018. Εν έτει 1947, ο τότε 23χρονος απόφοιτος του Harvard Kevin Andrews λαμβάνει μια υποτροφία της Αμερικανικής Σχολής Αρχαιολογίας στην Αθήνα για να μελετήσει τα κτίσματα που άφησαν στο πέρασμά τους από την Πελοπόννησο οι Σταυροφόροι. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, ο Andrews ταξιδεύει στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της μεταπολεμικής Ελλάδας προτού τις μεταβάλει ο τουρισμός, η βιομηχανοποίηση και η επέκταση του οδικού δικτύου. Μέσα από ένα οδοιπορικό που διήρκησε από το 1948 ως το 1951 ο Andrews είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον αγροτικό πληθυσμό, τους βοσκούς, τους αντάρτες, με άλλα λόγια τους άτυπους για εκείνη την εποχή διοικητές των επαρχιών. Συγγραφικό απόσταγμα του οδοιπορικού αυτού είναι το έργο Η πτήση του Ίκαρου. Συνδυάζοντας στοιχεία προσωπικής μαρτυρίας και διεισδυτικής σκιαγράφησης του κοινωνικού ιστού της ελληνικής ενδοχώρας την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, το εν λόγω έργο αποτελεί ένα μοναδικό βιβλίο για τους λάτρεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο συγγραφέας του αγάπησε τόσο πολύ την Ελλάδα ώστε απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα προκειμένου να λάβει το 1975 την ελληνική και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην Ελλάδα.

Αμφισβητώντας την ευρέως αποδεκτή αντίληψη για τον θεσμό της δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία είναι το δικαιότερο σύστημα διακυβέρνησης καθώς δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά προς όφελος του ατόμου και του κοινού καλού, ο καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Georgetown Jason Brennan καταθέτει στο βιβλίο με πρωτότυπο τίτλο Against Democracy τον ρηξικέλευθο στοχασμό του. Βασιζόμενος στην αρχή πως η δημοκρατία θα έπρεπε να κρίνεται εκ του αποτελέσματος, καταθέτει το όραμά του για ένα νέο πολιτικό θεσμό που θα βασίζεται στην εξουσία της γνώσης. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018.

Την ίδια περίοδο θα κυκλοφορήσουν οι δύο νέοι τίτλοι της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ που διευθύνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου. Το  πρώτο βιβλίο έχει τίτλο Αναζητώντας ρόλο στον κόσμο. Η διακυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα και το διεθνές σύστημα, 1981-1989 και το υπογράφουν οι Διονύσης Χουρχούλης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Queen Mary και Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Sheffield. Το δεύτερο έργο ανήκει στον καθηγητή Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μ. Ψαλιδόπουλο και διερευνά τη μακρά σχέση ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και τον διεθνή δανεισμό.

Λογοτεχνία

Η νέα εκδοτική χρονιά ξεκινά με κλασικές αξίες και συγκεκριμένα με την ανανεωμένη έκδοση του μυθιστορήματος του Honoré de Balzac Καίσαρας Μπιροτό. Η χοροεσπερίδα που οργανώνεται από τον Καίσαρα Μπιροτό με την ευκαιρία της παρασημοφόρησής του σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της επαγγελματικής ζωής του ήρωα του Balzac, που ενσαρκώνει την εντιμότητα και τα χρηστά εμπορικά ήθη. Στη λαμπερή και πολυέξοδη κοσμική εκδήλωση θα συναντηθούν εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων του Παρισιού. Η υψηλή αριστοκρατία και ο κόσμος του εμπορίου, τραπεζίτες και δημοσιογράφοι, επιστήμονες και δήμαρχοι. Όλοι και όλα θα παίξουν τον ρόλο τους στη σύγκρουση που θα ακολουθήσει… Πρόκειται για ένα θαυμαστά διεισδυτικό και επίκαιρο έργο του Γάλλου θεμελιωτή του ρεαλισμού, ο οποίος συνεπαίρνει με την τέχνη, την παρατηρητικότητα και τη σατιρική του διάθεση. Μιλώντας με ειλικρίνεια και οξυδέρκεια για την κοινωνία της εποχής του, ο Balzac ουσιαστικά σχολιάζει και σατιρίζει όλες τις εποχές και όλες τις κοινωνίες, πράγμα που καθιστά το Καίσαρας Μπιροτό ένα διαχρονικό ανάγνωσμα.

Έχοντας λάβει διθυραμβικές κριτικές από τους New York Times και τον Guardian, ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Daniel Magariel συστήνεται στο ελληνικό κοινό μέσα από το μυθιστόρημά του με τίτλο Ένας από εμάς (One of the boys). Μέσα από τις σελίδες αυτού του σκληρού αλλά ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικού βιβλίου, ξετυλίγεται η ιστορία τριών αρσενικών: ενός δωδεκάχρονου αγοριού, του μεγαλύτερου αδερφού του και του πατέρα τους, οι οποίοι έχουν μόλις κερδίσει τον «πόλεμο», όπως αποκαλεί ο πατέρας το δύσκολο διαζύγιο και τη μάχη με την πρώην σύζυγό του για την επιμέλεια των παιδιών. Οι τρεις τους αφήνουν το Κάνσας, αποφασισμένοι να κάνουν μια νέα αρχή στην Αλμπουκέρκη. Σύντομα όμως ο ενθουσιασμός θα καταλαγιάσει και οι προσδοκίες των αγοριών για μια καλύτερη ζωή θα διαψευστούν. Ο πατέρας γίνεται σταδιακά απόμακρος, ασταθής, καταλήγοντας να είναι επικίνδυνος. Αντιμέτωπα με ένα μυστικό που εξηγεί τις αιφνίδιες αλλαγές στη συμπεριφορά αλλά και τα βίαια ξεσπάσματά του, τα δύο αδέλφια προσπαθούν να προστατευθούν από έναν πατέρα που κάποτε εμπιστεύονταν αλλά πλέον δεν αναγνωρίζουν.

Μετά την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος Γυρισμός (Home), κυκλοφορεί τον Απρίλιο του 2018 το θρυλικό μυθιστόρημα της Toni Morrison Τζαζ (Jazz) σε νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Στο έργο αυτό, η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας και Pulitzer συγγραφέας μάς μεταφέρει στο Χάρλεμ της δεκαετίας του 1920. Το Τζαζ είναι μια ιστορία πάθους και εμμονής που μεταφέρει χρονικά τον αναγνώστη μέχρι τον αμερικανικό Νότο του 19ου αιώνα αποκαλύπτοντας ελπίδες, φόβους αλλά και σκληρές αλήθειες για την αστική ζωή των Αφροαμερικανών. Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος του βιβλίου, οι χαρακτήρες του βιβλίου αυτοσχεδιάζουν στα δικά τους σόλο –αντιμετωπίζοντας τα ίδια γεγονότα από διαφορετικές οπτικές γωνίες– για να εναρμονιστούν εντέλει στην «εκτέλεση» ενός ολοκληρωμένου έργου.

Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει και το εμβληματικό μυθιστόρημα της Toni Morrison Το τραγούδι του Σόλομον (Song of Solomon), το οποίο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως το αγαπημένο μυθιστόρημα του Μπαράκ Ομπάμα. Μέσα από τη νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, θα παρακολουθήσουμε τον τριαντατριάχρονο Μίλκμαν, τον μοναδικό αρσενικό ήρωα του βιβλίου, στην προσπάθειά του να αποτινάξει τα δεσμά της μεσοαστικής τάξης και να βρει τον εαυτό του στην κληρονομιά της φυλής του. Τόσο το μεταφυσικό όσο και το κοινωνικό στοιχείο είναι έντονα στη γραφή της Morrison, η οποία παραδίδει ένα μυθιστόρημα για τη βαριά κληρονομιά της δουλείας, τον ρόλο των γυναικών, την επιβολή βίας και την ανάγκη για σεβασμό.

Στο εκδοτικό πρόγραμμα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2018 επιστρέφει και ένας άλλος παλιός γνώριμος, ο μάστερ της επιστημονικής φαντασίας Andy Weir. Μετά το μυθιστόρημα Άνθρωπος στον Άρη, ο Weir μας μεταφέρει αυτή τη φορά στο «σύμπαν» του Άρτεμις (Artemis), της πρώτης σεληνιακής αποικίας των ανθρώπων. Κεντρική ηρωίδα της ιστορίας είναι η Τζαζ, μια μικρό-λαθρέμπορος που θέλει να γίνει πλούσια. Όντας εξαιρετικά ευφυής, η Τζαζ οργανώνει τη ληστεία που θα δώσει τη λύση στα οικονομικά της προβλήματα. Η ληστεία της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τέλεια, αν δεν βρισκόταν τελικά μπλεγμένη σε μια συνωμοσία για τον έλεγχο της Άρτεμις. Η πόλη της κινδυνεύει και η Τζαζ δεν είναι ήρωας, είναι όμως τουλάχιστον μια πολύ καλή εγκληματίας! Το νέο μυθιστόρημα του Andy Weir είναι ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας εκδοτικής επιτυχίας: σασπένς, επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, αλλά και χιούμορ. Το Άρτεμις έχει ήδη κερδίσει την προτίμηση του αναγνωστικού κοινού αφού επιλέχθηκε ως το καλύτερο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στα Goodreads Choice Awards του 2017.

Βραβευμένο με το National Book Award (ΗΠΑ), καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς σύμφωνα με το The Time Magazine και ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία του 2017 των New York Times, το έργο με πρωτότυπο τίτλο Sing, Unburied, Sing αποτελεί τη δυναμική επιστροφή της Jesmyn Ward στη μυθοπλασία, μετά την πρώτη βράβευσή της με το National Book Award για το Salvage and Bones (2011).
Το βιβλίο αποτελεί ένα διεισδυτικό πορτρέτο μιας οικογένειας και μια επική ιστορία ελπίδας και πάλης μέσα από μια αφήγηση που εξελίσσεται στο παρελθόν και στο παρόν. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ένα δεκατριάχρονο αγόρι που μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει τι σημαίνει να είναι άντρας αλλά και τον βαθμό επιρροής που ασκούν σε εκείνο οι άντρες της οικογένειάς του: Από τον απόντα πατέρα που μόλις αποφυλακίστηκε μέχρι τους παππούδες του και το «φάντασμα» του θείου που έφυγε νωρίς από τη ζωή. Το Sing, Unburied, Sing εξετάζει τις άσχημες αλήθειες του αμερικανικού Νότου όπως και τη δύναμη και τους περιορισμούς των οικογενειακών δεσμών. Η ελληνική έκδοση του μυθιστορήματος αναμένεται από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος στο τέλος της άνοιξης του 2018.

Τέλος, το 2018 αναμένεται η νέα έκδοση της νουβέλας Το μαργαριτάρι (The Pearl) του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα John Steinbeck. Βασισμένη σε ένα λαϊκό μεξικανικό θρύλο, η νουβέλα Το Μαργαριτάρι αφηγείται την ιστορία του φτωχού Μεξικανού ψαρά Κίνο, που βρίσκει μέσα σε ένα όστρακο ένα μαργαριτάρι σε μέγεθος αυγού και, καταγοητευμένος, πιστεύει ότι πρόκειται για τρομερή εύνοια της τύχης που θα τον κάνει πλούσιο και θα του αλλάξει τη ζωή. Ωστόσο, ο Κίνο θα διαπιστώσει ότι το εύρημά του δεν «φωτίζει τον δρόμο προς ένα δικαιότερο κόσμο, μακριά από την κακομεταχείριση των λευκών αποικιοκρατών», αντίθετα απελευθερώνει τις πιο αρνητικές πλευρές τόσο του ίδιου όσο και των ανθρώπων γύρω του και οδηγεί τον φτωχό ψαρά και την οικογένειά του στην καταστροφή. Αλληγορία για την απληστία, την περιφρόνηση των κοινωνικών κανόνων και το κακό που λανθάνει στην ανθρώπινη φύση, Το μαργαριτάρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του συγγραφέα. Χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στο μάθημα της λογοτεχνίας στα αμερικανικά σχολεία και διασκευάστηκε δύο φορές για τον κινηματογράφο.


Παιδικά Βιβλία

Ποδαρικό στο 2018 για το παιδικό βιβλίο κάνει ο νέος ήρωας του πρωτοποριακού συγγραφέα και εικονογράφου Jarvis. Μετά τον ξεχασιάρη ελέφαντα Φρεντ (Τώρα το ΘΥΜΗΘΗΚΑ!), ο Jarvis μας συστήνει τον νέο του ήρωα που ακούει στο όνομα Κυριάκος ο Σαγόνιας! Ο Κυριάκος είναι ένας κροκόδειλος που ακολουθεί πιστά τη μακρά παράδοση της οικογένειάς του να τριγυρίζει στη ζούγκλα μοστράροντας τα καλοακονισμένα του δόντια και τρομάζοντας τα άλλα ζώα. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Ο Κυριάκος, βλέπετε, κρύβει ένα τεράστιο (μα-όχι-και-τόσο-τρομακτικό) μυστικό…

Το 2018 ξεκινά με ένα ακόμα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο Φτου και Βγαίνω του συγγραφέα και εικονογράφου Rob Hodgson. Μέσα στο βουνό, υπάρχει μια σπηλιά. Μια σπηλιά που ένα πλασματάκι τόσο δα μικρό τη λέει σπιτικό. Και το πλασματάκι ρούπι δεν κουνά από τη σπηλιά... γιατί απέξω ο λύκος παραφυλά. O λύκος θα δοκιμάσει τα πάντα για να βγάλει το πλασματάκι από τη σπηλιά. Τι θα γίνει άραγε όταν τελικά τα καταφέρει;

Το νέο έτος φέρνει ένα νέο βιβλίο από το δημιουργικό δίδυμο Ίρις Σαμαρτζή και Αντώνης Παπαθεοδούλου, το οποίο θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι, την Έλλη. Για τα συναισθήματά της που όλο αλλάζουν και τα βιώνει όπως κάθε παιδί υπερβολικά, για τα ταλέντα και τις δυσκολίες της, για τα πάνω και τα κάτω της, για όσα τη θυμώνουν και όσα την ενθουσιάζουν. Όμως όχι. Δεν είναι. Είναι απλώς ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια! Το Στα κύματα της Έλλης είναι το νέο εικονογραφημένο βιβλίο των πολυβραβευμένων (με δύο κρατικά βραβεία και με το διεθνές βραβείο Compostella) δημιουργών, που κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκτός από το να πλάθει τις δικές του ιστορίες, μεταφράζει το Τζάτζαλο (the Snurtch) του Sean Ferrell. Τι είναι το Τζάτζαλο; Κάτι που υπάρχει μέσα σε όλους μας και που κάνει τη μικρή ηρωίδα του βιβλίου να αναφωνεί συχνά: «Όχι εγώ! Το Τζάτζαλο!».

Όλα δικά μου! αναφωνεί η Μπερνίς στο εικονογραφημένο βιβλίο που ακολουθεί. Η Μπερνίς περνάει χάλια στο πάρτι γενεθλίων που είναι καλεσμένη: Όλοι παίρνουν το τέλειο κομμάτι τούρτα, το πιο δροσερό αναψυκτικό, τα πιο λαχταριστά γλυκά όταν ανοίγει η πινιάτα, όμως όχι εκείνη. Όταν φτάνουν τα μπαλόνια λοιπόν, ξέρει τι πρέπει να κάνει! Το κείμενο και την εικονογράφηση υπογράφει η Hannah E. Harrison.

Λίγο πριν μπει η άνοιξη η συγγραφέας Alice Brière-Haquet και η εικονογράφος Csil, μετά την Κυρία Άιφελ που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, μας συστήνουν στο νέο τους βιβλίο ένα ευαίσθητο παιδί, που χρωματίζει τον κόσμο γύρω του σύμφωνα με τα συναισθήματά του.

Οι Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ίρις Σαμαρτζή «ξαναχτυπούν» με μια νέα σειρά βιβλίων με πρώτο τίτλο τον Τομ Σόγιερ. Με την ξεχωριστή ματιά και την πρωτοποριακή πένα του, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου ξαναγράφει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο ιστορίες γνωστές σε όλους μας, ώστε να έρθουν οι μικροί αναγνώστες σε επαφή με τα κλασικά έργα. Η Ίρις Σαμαρτζή ζωντανεύει τις ιστορίες με την υπέροχη εικονογράφησή της.

Η νέα σειρά βιβλίων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΥ, για παιδιά από 4 έως 10 ετών, έρχεται να ξεσηκώσει τους μικρούς αναγνώστες με τη φαντασία, την περιπέτεια και το ανατρεπτικό της χιούμορ. Βασικός ήρωας των ιστοριών είναι ο μικρός Κοπέρνικος, ένα παιδί με έντονο χαρακτήρα, ενθουσιασμό και όρεξη για περιπέτεια. Μαζί με τους κοντινούς του φίλους, τη δυναμική Δάφνη, τον εφευρετικό Μιχαήλ και τον φοβητσιάρη Φοίβο, συνιστούν μια τρομερή παρέα, επιδεικνύοντας σε κάθε βιβλίο-ιστορία πνεύμα ομαδικότητας, φιλίας και αγάπης. Έτσι, είναι πάντα έτοιμοι για τα καλύτερα, αλλά και για τα χειρότερα (!), όταν απέναντί τους συναντούν τους τρομερούς Πιλάφηδες: τους αγενείς μαστροχαλαστές που καταστρέφουν ό,τι καλό βρίσκουν στο πέρασμά τους! Και κάπως έτσι η περιπέτεια ξεκινά… Το κείμενο υπογράφουν οι πολυβραβευμένοι συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (ιδρυτικά μέλη της Ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ και βραβευμένοι το 2007 με το A΄ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, το 2015 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου και το 2017 με τη διεθνή διάκριση White Ravens) ενώ την εικονογράφηση της σειράς επιμελείται η ταλαντούχα Λίλα Καλογερή.

Ένα πολύ ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2018 με τίτλο Το Άπειρο και Εγώ. Στην ιστορία που υπογράφει η Kate Hosford και εικονογραφεί η  Gabi Swiatkowska, οι μικροί αναγνώστες θα έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο των μαθηματικών αλλά και της άπειρης δύναμης της αγάπης μεταξύ των γενεών. Όταν η μικρή ηρωίδα του βιβλίου κοιτάζει τον απέραντο νυχτερινό ουρανό και αναρωτιέται πόσα αστέρια να υπάρχουν και πώς θα μπορέσει ποτέ να αντιληφθεί πόσο μεγάλο είναι το άπειρο, οι φίλοι, η γιαγιά της, ο μάγειρας του σχολείου και η δασκάλα της μουσικής θα της δώσουν, ο καθένας με τον δικό του δημιουργικό τρόπο, τη δική του εξήγηση. Ωραίες όλες αυτές οι νέες έννοιες, όμως κανείς δεν πρόσεξε τα ολοκαίνουργια κόκκινα παπούτσια της – ή τα πρόσεξε;

Στις σελίδες του βιβλίου της Σοφίας Πανίδου παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται παράλληλα οι ζωές δύο παιδιών: Η καθημερινότητα τους ενός μας είναι γνώριμη, οικεία, του άλλου όμως μόνο να τη φανταστούμε μπορούμε, παρακολουθώντας εικόνες από το ταξίδι των προσφύγων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που καταστρέφει τα πάντα. Όσο διαφορετικές όμως κι αν είναι οι εικόνες που αντικρίζουν, τα παιδικά μάτια αντιμετωπίζουν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο και ξεστομίζουν τις ίδιες λέξεις για να τον περιγράψουν. Ένα βιβλίο για να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με την πραγματικότητα της ζωής των νεοφερμένων φίλων τους. Η υπέροχη εικονογράφηση είναι έργο της Mariona Cabassa.


Μήπως γνωρίζεις τι είναι το πλαγιαντζούρι; Τι είναι το μπιφτεκότο; Από που μπορεί να προήλθαν άραγε οι λέξεις και τι ιστορίες μπορείς να πλάσεις με αυτές;
Το Πλεξικό της Φανταστικής του δασκάλου Άγγελου Πατσιά, πρωτοπόρου εκπαιδευτικού που με ανεξάντλητη επιμονή και έμπνευση έβαλε σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα της διδασκαλίας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αποτελεί ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο δημιουργικής σκέψης και γραφής, το οποίο έχει την καινοτομία να αλλάζει ανάλογα με τον άνθρωπο που το κρατάει στα χέρια του. Βασισμένο στις αρχές της διαφοροποίησης, «γνωρίζει» τις ανάγκες του κάθε παιδιού!
Μέσα από ένα σύνολο ψευδο-λέξεων και προκλήσεων δημιουργικής γραφής, πετυχαίνει να ενεργοποιήσει τη φαντασία των παιδιών, αλλά και την αναλυτική τους ικανότητα, με τη γραφή να έρχεται τελικά αβίαστα και με πολύ κέφι. Το Πλεξικό της Φανταστικής αποτελεί μια μοναδική πρόταση για όλα τα παιδιά που αγαπούν ή μισούν να γράφουν!

Τον τελευταίο μήνα της άνοιξης θα κυκλοφορήσει το εικονογραφημένο βιβλίο Πώς έγινα αστέρι στην ανάγνωση (αγκαλιά με έναν σκύλο) της Lisa Papp. Στην πρωταγωνίστρια του βιβλίου ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ η ανάγνωση, όμως ΘΕΛΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αποκτήσει ένα χρυσό αστέρι από τη δασκάλα. Όμως τα αστέρια είναι για όσους διαβάζουν καλά και φωναχτά. Και η μικρή Μάντλιν ντρέπεται γιατί δυσκολεύεται... Ευτυχώς, μια μέρα γνωρίζει τον σκύλο της βιβλιοθήκης, και όλα αλλάζουν. Ένα πρωτότυπο και καθησυχαστικό βιβλίο για τα παιδιά που αρχίζουν ή μόλις έμαθαν να διαβάζουν.

Παράλληλα θα κυκλοφορήσει και ένα ακόμα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο Όταν η Ερμιόνη γνώρισε το Κοτρόνι σε κείμενο του Stephen W. Martin και εικονογράφηση της Samantha Coterill. Ένα μικρό κορίτσι ζητάει επίμονα ένα κατοικίδιο ζώο. Όταν έρχονται τα γενέθλιά της, αντί για σκύλο, γάτα ή χάμστερ, λαμβάνει ως δώρο ένα… Κοτρόνι! Μα, αυτό το κατοικίδιο δεν μπορεί να το χαϊδέψει ή να του ζητήσει να της φέρει κάτι. Ωστόσο, τίποτα δεν την εμποδίζει από το να το αγαπήσει σαν να ήταν ένα ζωντανό πλάσμα. Τι κρίμα που δεν μπορεί να την αγαπήσει και κείνο... Ή μήπως μπορεί;

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς επιστρέφει το φθινόπωρο με νέο τίτλο για τη σειρά Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ. Αυτή τη φορά μέσω του μοναδικού συγγραφικού του στυλ επιλέγει να περιγράψει τα ιστορικά γεγονότα γύρω από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Σύμμαχός του στην εξαιρετική και πρωτότυπη απεικόνιση της εξιστόρησης είναι και πάλι η Ναταλία Καπατσούλια.

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν τη νέα σειρά βιβλίων ΜΙΚΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ. Όπως φανερώνει ο τίτλος της σειράς, κάθε βιβλίο θα είναι αφιερωμένο σε μια γυναίκα που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο γιατί κατάφερε να ξεπεράσει κάθε κοινωνικό περιορισμό, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στον τομέα της ενασχόλησής της. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι της σειράς θα παρουσιάσουν τις ιστορίες των Μαρί Κιουρί, Αγκάθα Κρίστι και Κοκό Σανέλ. Μια σειρά ιδανική για την εμπέδωση δυνατών γυναικείων προτύπων και για την προώθηση του φεμινισμού τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια.

Και μπορεί ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή να ετοιμάζουν μια νέα σειρά βιβλίων, αλλά δεν θα αφήσουν δίχως νέο τίτλο την αγαπημένη σειρά ΜΙΚΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ. Ο έβδομος τίτλος της σειράς βασίζεται στο μυθιστόρημα Σχολή Ροβινσώνων που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1882. Μέσα από τη διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν τον Γκόντφρι Μόργκαν, τον πάμπλουτο θείο του Γουίλιαμ Γ. Κόλντεραπ και τον καθηγητή χορού και σαβουάρ βιβρ Ταρτλέτ, οι οποίοι ξεκινούν ένα θαλάσσιο ταξίδι με στόχο να γυρίσουν τη Γη από τη μία άκρη ως την άλλη. Το σχέδιό τους έχει χρονοδιάγραμμα δύο έτη όμως όλα ανατρέπονται όταν τελικά ναυαγούν σε ένα ερημονήσι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πραγματική περιπέτειά τους έχει μόλις ξεκινήσει! Οι τρεις ήρωες γίνονται άξαφνα «Ροβινσώνες» και τα μαθήματα που θα αποκομίσουν μέσα από την εμπειρία αυτή θα είναι πολλά και πολύτιμα.

Στο Ένας καλύτερος κόσμος – Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού με απλά λόγια, δέκα διαφορετικοί εικονογράφοι, ο καθένας με το μοναδικό του στυλ, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν προσιτά στα παιδιά δέκα από τα πιο σημαντικά άρθρα που απαρτίζουν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Παιδιών.

Τέλος, μια αγαπημένη συγγραφέας των Εκδόσεων Παπαδόπουλος και του αναγνωστικού κοινού, η Λήδα Βαρβαρούση, επιστρέφει με μια νέα σειρά με πρωταγωνίστρια τη σκυλίτσα Λούνα. Η Λούνα είναι ένα χαριτωμένο, πανέξυπνο, εφευρετικό σκυλάκι που θέλει να κάνει ό,τι της αρέσει!
Γραμμένες από τη Λήδα Βαρβαρούση και την Agnes Verboven, οι ιστορίες της σειράς Λούνα αντικατοπτρίζουν κυρίως την καθημερινή ζωή των παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών, τον τρόπο που παίζουν, τι τους αρέσει, τι φοβούνται...
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς με προσωρινό τίτλο Η Λούνα θέλει να παίξει μπάλα, η Λούνα προσπαθεί με παιχνιδιάρικο τρόπο να «χειραγωγήσει» την κατάσταση, ώστε να πάρει αυτό που θέλει. Αυτά είναι τα σημεία στα οποία μπορεί να παρέμβει ο ενήλικας θέτοντας ερωτήσεις όπως: «Γιατί η Λούνα κάνει αυτό; Θα έκανες το ίδιο για να βρεις μια λύση;». Οι ιστορίες σαν της Λούνας ονομάζονται «ιστορίες αρχικής επικοινωνίας», γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε για συμπεριφορές, συναισθήματα, συγκρούσεις, λύσεις... Είναι επίσης τέλειες για παιχνίδια ρόλων, για να χρησιμοποιηθούν σε κουκλοθέατρο, σε θεατρικό παιχνίδι κλπ.
Αλλά, φυσικά, μια ιστορία Λούνα, σε συνδυασμό με την πολύ ζωντανή, απλή και χιουμοριστική εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, την απολαμβάνουν πρώτα απ’ όλα το παιδί και ο ενήλικας που του τη διαβάζει!

Παιδική – Εφηβική Λογοτεχνία

Το 2018 ξεκινά δυναμικά για τη νεανική λογοτεχνία με την έκδοση του συγκινητικού μυθιστορήματος Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου της Kimberly Brubaker Bradley, το οποίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Newbery Honor 2016, το Wall Street Journal Best Childrens Book 2015 και Kirkus Best Books 2015, ενώ βρέθηκε στη λίστα με τα ευπώλητα βιβλία των New York Times. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η εννιάχρονη Έιντα, ένα κορίτσι που δεν έχει βγει ποτέ από το διαμέρισμα όπου ζει, εξαιτίας μιας εκ γενετής αναπηρίας στο πόδι, που έχει κάνει τη σκληρή μητέρα της να ντρέπεται για εκείνη. Μέσα σε ένα καλοκαίρι όμως μαθαίνει μόνη της να περπατάει και όταν η απειλή να βομβαρδιστεί το Λονδίνο από τους Γερμανούς γίνεται ορατή, αποφασίζει να καταφύγει μαζί με τον αδερφό της στη βρετανική επαρχία. Εκεί, στο σπίτι της Σούζαν Σμιθ, μιας γυναίκας που αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της τα δύο παιδιά, η Έιντα ξεκινάει μια νέα ζωή. Καθώς η Έιντα ανακαλύπτει τι σημαίνει να ζει ως ένα κανονικό παιδί της ηλικίας της, η Σούζαν αναπτύσσει μια δυνατή σχέση με εκείνη και τον αδερφό της, η οποία δεν πρόκειται να σβήσει από κανέναν πόλεμο και καμία απειλή που παρεμβαίνει για να τους χωρίσει.

Το Ιανουάριο η διαχρονική σειρά παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας ΤΟΞΟ αποκτά τους τρεις τελευταίους τίτλους της με νέα, εντυπωσιακά εξώφυλλα: Μιχαήλ Στρογκόφ, Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ και Η ανταρσία του Μπάουντι.

Τα αδέρφια Αρσέν και Φαντομά επιστρέφουν δριμύτερα και αυτή τη φορά έχουν να λύσουν Το μυστήριο με τα στοιχειωμένα τυράκια. Ένας εντελώς παράνομος και εντελώς κλέφτης αρουραίος θα οδηγήσει τον σπουδαίο ιδιωτικό ντετέκτιβ Αρσέν και την αδελφή του, τη Φαντομά, μέσα σε ένα ανατριχιαστικό στοιχειωμένο σπίτι. Μέσα εκεί ζει ένα σούπερ φάντασμα, και τα θρυλικά αδέλφια πελαγώνουν – και παγώνουν. Ναι, είναι οι καλύτεροι στη δουλειά τους, ο φόβος και ο τρόμος όλων των μοχθηρών, αλλά δεν είναι κυνηγοί φαντασμάτων. Ή μήπως ο Αρσέν είναι και δεν το ξέρει; Το συγγραφικό δίδυμο Κυριάκος Αθανασιάδης και Κίκα Τσιλιγγερίδου δημιουργούν τη δεύτερη ιστορία για το Γραφείο Ιδιωτικότατων Ερευνών του Αρσέν και της Φαντομά, με «συνεργό» την εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα