Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρεμιέρα: «Η Βαλτιμόρη ή πώς να μπεις στο μυαλό ενός λευκού»

Δ




Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College/Hellenic American University και το International Foundation for Greece (IFG)-Ασπασία Λεβέντη παρουσιάζουν την πρεμιέρα του μονόπρακτου θεατρικού έργου της Ελένης Χατζή, «Η Βαλτιμόρη ή πώς να μπεις στο μυαλό ενός λευκού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Η παράσταση πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 στις 20:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)


Το έργο της Ελένης Χατζή βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Φρέντερικ Ντάγκλας (Frederick Douglass). Ο Φρέντερικ, ένας σκλάβος στις φυτείες του Μέριλαντ, έμαθε μόνος του γραφή και ανάγνωση, κατάφερε να δραπετεύσει στον Βορρά και έγινε ο πρώτος μαύρος Αμερικανός που ανέλαβε δημόσια αξιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα.
Ο Φρέντερικ Ντάγκλας σπουδαίος ρήτορας, συγγραφέας, πολιτικός, εκδότης της εφημερίδας “North Star”, του μαχητικότερου εντύπου για την κατάργηση της δουλείας είναι ο ηγέτης του κινήματος της απελευθέρωσης των σκλάβων στην Αμερική, ένα διαχρονικό σύμβολο γνωστό και αγαπητό, όσο και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον 20ό αιώνα. Η πρεμιέρα πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες μετά την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (15 Ιανουαρίου) και ως εισαγωγή στον ετήσιο Black History Month (Mήνα Αφροαμερικανικής Ιστορίας).

Το θεατρικό έργο «Η Βαλτιμόρη ή πώς να μπεις στο μυαλό ενός λευκού» διερευνά όχι μόνο το θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης και σκέψης, αλλά και τους συμβιβασμούς και τις απογοητεύσεις που ακολουθούν τη νίκη και την εκπλήρωση των στόχων.

Ονειρεύεσαι Φρεντ, τα μεσημέρια όταν κάθεσαι στην βεράντα του σπιτιού σου στην Ουάσιγκτον και πίνεις τον καφέ σου σε πορσελάνινο φλιτζάνι και δίπλα σου η Έλεν, η λευκή γυναίκα σου σε κοιτάζει με λαχτάρα στα μάτια και σου τρίβει τα πόδια. Ήταν όλα ένα όνειρο;

Βιογραφικά των συντελεστών στην σελίδα 2.
















Συντελεστές

Συγγραφέας: Ελένη Χατζή
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος
Ερμηνεύουν: Μανώλης Κεπέρης, Ελεάννα Πουλίδα
Μουσική: Κώστας Παπαγεωργίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρουσώ Λαουράκη

Η παράσταση έχει διάρκεια 60’.



Ημερομηνία


Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, 20:00


Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα


Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: (210 3680052), www.hau.gr/culture





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ελένη Χατζή

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Είναι Γλωσσολόγος (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Μ.Α, Royal Holloway) όπου μελέτησε τις προϊστορικές γραφές της Μεσοποταμίας και της Αιγαιακής εποχής του Χαλκού. Το 2006 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Ορείχαλκος», (Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Μετέφρασε και επιμελήθηκε συλλογή ποιημάτων του ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Γουόλε Σογίνκα (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1986) «Wole Soyinka: Η Σαμαρκάνδη και άλλα ποιήματα» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2011). Εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Μάγος» το 2011 (Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Το δεύτερο μυθιστόρημα της έχει τίτλο «Ο Λάκκος του Θριάμβου» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2013).

Γιάννης Μόρτζος

Γεννήθηκε στη Σάμο. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια. Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο. Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο "Τέσσερις εποχές", με το οποίο παρουσιάζει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και έχει διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων (1986-1994). Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος σε κινήματα για τον αφοπλισμό και την ειρήνη. Διδάσκει θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Μανώλης Κεπέρης

Γεννήθηκε το 1967 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Κατάγεται από τη Ρόδο. Αποφοίτησε από την Δραματική σχολή της Μαίρης Βογιατζή Τράγκα. Συμμετείχε με το Θέατρο Ρόδου από το 1997 μέχρι σήμερα σε πολλές παραστάσεις καθώς και με το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου, το Θέατρο Έναστρον και με το Θέατρο τέσσερις εποχές- Γιάννης Μόρτζος. Πρωταγωνιστεί στην ταινία μικρού μήκους «Η Επέτειος», σκηνοθεσία Δανάη Παπανίκου.

Ελεάννα Πουλίδα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε από την δραματική σχολή Νέο Ελληνικό Θέατρο- Γιώργος Αρμένης το 2017.  Πρωταγωνιστεί  στην παράσταση «Ελευθέριος Βενιζέλος η ζωή μου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου και στην παράσταση «Η απολογία του Σωκράτη», σε σκηνοθεσία Γιούλης Ζήκου. Είναι αθλήτρια της ρυθμικής και ακροβατικής γυμναστικής.

Κώστας Παπαγεωργίου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Φυσικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε κλασική κιθάρα και θεωρία μουσικής στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στα Ιωάννινα. Συνθέτει μουσική για το θέατρο από το 1985 και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το θέατρο «Μάσκες», τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Σερρών και Χανίων, το Θεατρικό οργανισμό «Πολυθέαμα» το θεατρικό σύλλογο «Διθύραμβος εξ’ αμάξης» και το Θέατρο «Λύκη Βυθού». Έργα του μουσικής δωματίου έχουν παιχτεί σε αίθουσες συναυλιών της Αθήνας από το μουσικό σύνολο «Μείζονες Απουσίες». Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά  μεταξύ άλλων με τον Νίκο Πλατύραχο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Μαρουσώ Λαουράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και τον Παναγιώτη Τέτση. Είναι απόφοιτος της Σχολής Σταυράκου Τμήμα Σκηνογραφίας. (Α’ Βραβείο Μπιενάλε Σαντορίνης 2016). Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Ασκεί εκπαιδευτικό έργο από το 1997 σε εργαστήρια Τέχνης και στη δημόσια εκπαίδευση. Το εικαστικό της έργο έχει χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικά προγράμματα από το υπουργείο παιδείας Κύπρου.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι