Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΣΤΟ TEMPUS VERUM ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ





ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ

της ΛΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΛΑΡΙ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ  ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018


Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα.
Ούτε ένας αθώος.Ανεύθυνος κανένας. 
Λιλή Ζωγράφου, 1978






Η παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη» μετά από μια μεγάλη και επιτυχημένη περιοδεία σε πολλά θέατρα της Ελλάδας επιστρέφει από την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, στο Tempus Verum Εν Αθήναις για 15 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00.

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια-μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται- καταμαρτυρώντας πως Η ζωή νικά!
Έχοντας το μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες “Της Χούντας” από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 


Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ιστορία πρώτη:
Χούντα. Στη συγγραφέα απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας  που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη-ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.

Ιστορία δεύτερη:
1973. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της παραμονές πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού: η συγγραφέας –δεμένη στο κρεβάτι- πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται: η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.



Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Ένκε Φεζολλάρι παρουσιάζει με τη δική του διεισδυτική ματιά τις συναρπαστικές εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου: ενός συνειδητοποιημένου-σκεπτόμενου πολίτη, μιας αντισυμβατικής συγγραφέως και ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία σαν τόσο υψηλό αγαθό ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή της για να απαλλαγεί απ΄την δουλοπρέπεια της πείνας. 

Η οξύτητα της γραφής της, το σαρκαστικό και γλυκόπικρο χιούμορ της, η αφηγηματική της ορμητικότητα, η αφοπλιστική και έντιμη ειλικρίνεια αποκτούν λόγο επί σκηνής με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και αναδεικνύονται με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Στο Tempus Verum Εν Αθήναις και σε μία παράσταση σύγχρονη, που γκρεμίζει τα δόγματα και τους μύθους που τροφοδοτούσε η Χούντα τον αδιάφορο ως προς τα δικαιώματά του λαό: «Όχι, η επανάστασή μου, δεν θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δεν χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δεν χωρά άλλα φερέφωνα».








ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

«Ο Ένκε Φεζολλάρι με το «Επάγγελμα Πόρνη»,
σκηνοθέτησε γι' άλλη μια φορά ένα έργο που μας αφορά,
ένα έργο που μοιάζει να γράφτηκε αυτές τις δύσκολες ημέρες.
Σεβάστηκε μέχρι και το τελευταίο σημείο στίξης και ανάμεσα σε εξώφυλλα εφημερίδων 
που δεν θα μας έκαναν εντύπωση αν τις βλέπαμε αύριο στα περίπτερα,
 ανέβασε την ένταση της φωνής συγγραφέως και δημοσιογράφου στη διαπασών. (...)
Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου ανέλαβε μια δύσκολη αποστολή
πετυχαίνοντας ίσως την πιο ολοκληρωμένη της ερμηνεία της
απ' όλες της φορές που την έχουμε δει στη σκηνή."
(e-go)

"Είναι το ίδιο το κείμενο που την «έριξε» στη σκηνή,
είναι και η ίδια που κράτησε έντεχνα στην τέχνη της τις λέξεις,
λέξη με λέξη μιας ολοζώντανης, πάσχουσας και βίαιης ζωής.
Κυριολεκτικά δεν υπήρξε ανθρώπινο συναίσθημα
που δεν ερμήνευσε με ένα κορμί μέσα σε 60΄πάνω στη σκηνή."
(Αριάδνη Καναβάκη))

"Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο
το κείμενο της Λιλής Ζωγράφου,
περνώντας με μεγάλη ευκολία
 από την κωμωδία στο δράμα κρατώντας το κοινό σε εγρήγορση.
Και οι δυο ιστορίες που παρουσιάστηκαν είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον,
μεταφέροντας μας στην εποχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα,
που όμως δεν φαντάζουν και πολύ μακρινά από την σημερινή πραγματικότητα."
(webradio)

Είχα χρόνια να παρακολουθήσω θεατρικό μονόλογο.
Μιά παράσταση, στην οποία ένας ηθοποιός
υποδύεται όλους τους ρόλους -τέσσερις, πέντε, έξι…
Χθες βράδυ αισθάνθηκα πολύ τυχερός. 
Βρέθηκα στο Ίδρυμα Κακογιάννη
και είδα την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας,
 στο «Επάγγελμα πόρνη», της Λιλής Ζωγράφου.
(aixmi.gr)
Μου άρεσε η εικόνα της Αλεξάνδρας. Η εικόνα αυτή της γυναίκας που ο χρόνος περνά, μα την αγγίζει με χάδι πουπουλένιο. Και στέκει, εκεί απέναντί μας η γυναίκα αυτή, μας μιλά, μας λέει μια ιστορία. Και την βλέπουμε να την ζει. Να γίνεται η ίδια η Λιλή. Να χάνει η ίδια την ταυτότητα της. Να γελάει με φωνή για την κατάντια του κράτους. Να βιάζεται… να βιάζεται. Ο Φεζολλάρι ξέρει να στήνει ψυχογραφήματα. Αναλαμβάνει ηθοποιούς και στην σκηνή καταφέρνει να μην βγάζει ρόλους. Μα ανθρώπους που έχουν να καταθέσουν την δική τους μαρτυρία. Παίζει με τις κινήσεις. Με το μίνιμαλ. Με την ανάγκη του θεατή να ακούσει, να νιώσει, να δει, ίσως, την δική του ζωή να εκτυλίσσεται πάνω στην σκηνή. Παίζει με τον ήχο. Ένα μικρόφωνο. Για τα highlights. Για ελάχιστες στιγμές. Δεν δημιούργησε, όμως, βαβούρα. Δεξιοτεχνικά, πέρασε τις αλλαγές του. Ετοίμασε τα συναισθήματα. Και μας κατέκλυσε για εβδομήντα περίπου λεπτά.(ipareamas.gr)












ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο
Λιλή Ζωγράφου

Το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» κυκλοφορεί από τις εκδ. Αλεξάνδρεια.

Σκηνοθεσία:
Ένκε Φεζολλάρι


Βοηθός Σκηνοθέτη:
Μαριάνθη Γραμματικού

Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί:
Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού

Μουσική:
Σταμάτης Κραουνάκης



Φωτογραφίες-βίντεο:
Αθηνά Λιάσκου


Επικοινωνία:
Μαρία Κωνσταντοπούλου

Παραγωγή:
Red Moonlight Productions














ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

TEMPUS VERUM ΑΘΗΝΑΙΣ
ΙΑΚΧΟΥ 18, ΓΚΑΖΙ
ΤΗΛ: 210 3425170

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΣΤΙΣ 21.00
(9,10,11,16,17,18, 23, 24, 25, 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ 1,13,14 & 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΤΑΜΕΙΟ: 15 ΕΥΡΩ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ: 12 ΕΥΡΩ
ΑΤΕΛΕΙΕΣ: 8 ΕΥΡΩ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΜΕΣΩ VIVA.GR: 12 ΕΥΡΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα