Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H Χριστίνα Σουγιουλτζή μιλάει στο Open Mind


    

 H Χριστίνα Σουγιουλτζή μιλάει στο Open Mind για τις δύο παραστάσεις που συμμετέχει, "Το σωματίδιο του Θεού" και "Η εκδίκηση του πυριτίου", την συνεργασία της με τον Δημήτρη Αποστολάκη, την αγάπη της για τον χορό και την μουσική και διάφορα ακόμα...


Ετοιμάζεται δύο παραστάσεις, πολύ επιτυχημένες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μιλήστε μου λίγο για αυτές.   
  
   Βασίζονται και οι δύο σε κείμενα του Δημήτρη Αποστολάκη. Στο Σωματίδιο του θεού, πρόκειται για μία διάλεξη φυσικής, από τον ίδιο, περί παντός επιστητού και στην Εκδίκηση του Πυριτίου για ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας, από το βιβλίο του “ Φτου  ξελευτερία για όλους” των εκδόσεων Καστανιώτη. Αυτά τα δύο κείμενα, τα πήρε η ομάδα και προσπαθώντας να διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους και να είναι κατα το δυνατό κατανοητά, κάθε παράσταση, οποιουδήποτε είδους, πρώτα απ όλα στοχεύει στην επικοινωνία, τα τοποθέτησε στικτικά ή αντιστικτικά με το χορό, την ακροβασία και τη μουσική σύνθεση, που στην περίπτωση του Σωματιδίου έγινε από τους : Κλέων Αντωνίου, Τάκη Κανέλλο και Θοδωρή Ρέλλο και στην Εκδίκηση του Πυριτίου από το Μιχάλη Σιγανίδη , σε συνεργασία πάντα με το Δημήτρη  .


     Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το κ.Αποστολάκη;      

    Συναντηθήκαμε  το 2007 προκειμένου να συμμετέχουμε σε μια σειρά εμφανίσεων των Χαΐνηδων στο Κύτταρο. Το 2010 έγινε το Purgatorio, η πρώτη συνεργασία μας στο θέατρο, όπου συνέθεσε τη μουσική της παράσταση και συμμετείχε επίσης και ως μουσικός. Από τότε έχουμε κάνει το medDeT,την μουσική παράσταση Θεοί και Δαίμονες,  το Σωματίδιο του Θεού, τον Ερωτόκριτο και τελευταία μόλις πέρσι στο Θέατρο Τέχνης , την Εκδίκηση του Πυριτίου. 

    Τι είναι αυτό που σας εξιτάρει στο χορό και στην μουσική;

Είναι η γλώσσα που έχω μάθει, το σπίτι μου, η οικογένεια μου, ο κόσμος μου.

     Πώς προέκυψαν η ιδέα αυτών των παραστάσεων;            
     
  Σ'ό,τι αφορά στο σωματίδιο , δε μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς! Είχαμε το Δημήτρη να μας μιλά με μανία, καθημερινά, για φυσική, ώρες ατελείωτες, με αφορμή την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς. Πρόκειται μάλλον για κωμωδία. Μια λυρική σάτυρα  των  μικρών εαυτών  μας, σε αυτό το δαιδαλώδες σύμπαν και της τρομερής προσπάθειας που καταβάλουμε να κατανοήσουμε και σχετιστούμε με αυτόν τον εξωφρενικό κόσμο της σύγχρονης φυσικής. Η διάλεξη του Δημήτρη είναι κανονικότατη! Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης στο τμήμα Φυσικής και έχει υπάρξει στο CERN.      
   Σ' ό,τι αφορά στην Εκδίκηση του Πυριτίου η ιδέα προέκυψε από το ίδιο το διήγημα. Όντα τεχνητής νοημοσύνης πετούν με το διαστημόπλοιο τους και διασώζουν τον τελευταίο άνθρωπο επιζώντα πυρηνικής καταστροφής. Συζητούν προκειμένου να αποφασίσουν τι θα τον κάνουν.Πρόκειται για τρεις  εκδοχές της ίδιας ιστορίας, με ολόιδια αρχή και διαφορετικό τέλος. Ένα παιγνιδιάρικο , ναΐφ αλλά επί της ουσίας φιλοσοφικό κείμενο, με την έννοια ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου, θέτει ερωτήματα  όπως το αν αξίζει να συνεχιστεί η ζωή στη γη και με ποιο τρόπο.

    Θέλατε να κάνει περιοδεία και στο εξωτερικό;        

Χωρίς άγχος, ό,τι φέρει ο καιρός. Εχουμε ταξιδέψει με παραστάσεις, άλλοτε ήταν καλά , άλλοτε όχι . Σίγουρα δεν είναι ο πρώτος μας στόχος. Αν, και όταν υπάρξει ανάγκη , τα πράγματα συμβαίνουν μαγικά από μόνα τους. 

    Ποια είναι τα σχόλια των θεατών για την παράσταση;   

Πολλά και διάφορα, ανάλογα την οπτική του καθένα. Το  σωματίδιο, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, σε σχέση με το αν είναι εφικτό να ακούς διάλεξη φυσικής και να βλέπεις χορό και ακροβατικά, είναι από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς μας παραστάσεις. Ανέβηκε το 2013 και παίζεται μέχρι σήμερα. Η εκδίκηση του Πυριτίου ανέβηκε πέρσι στο Θέατρο Τέχνης. Για να δούμε ποια θα είναι η πορεία της ……

     Με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε και γιατί; 
Κάθε παράσταση σου φέρνει απ το χεράκι τους ανθρώπους που χρειάζεται. η εκδίκηση του Πυριτίου μας έφερε το Θαυμαστό Μιχάλη Σιγανίδη!

     Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Η ομάδα ετοιμάζει την παράσταση Μετρ και Μαργαρίτα με αφορμή το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ .

     Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

 Είναι το ίδιο που λέω και στον εαυτό μου αυτή την περίοδο , ας έχουμε εμπιστοσύνη στο άγνωστο . Μπορεί να κρύβει την μεγαλύτερη καλοσύνη και ευτυχία. Έχω τη αίσθηση οτι ζούμε σε πολύ φοβικούς καιρούς. Κάπως σκλήρυνε το δερμα μας και φτώχυνε το πνεύμα. Παρ’ όλη την τραγικότητα των περιστάσεων, ας κάνουμε μια υπερβαση και ας εμπιστευτούμε το άγνωστο. Μία μικρή ζωούλα έχουμε μόνο , τί να φυλάξουμε και τί να προστατέψουμε, από τί να κρυφτούμε, τί να μοιράσουμε, τί να προσποιηθούμε ;

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Και όμως κινείται - Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
 

Η εκδίκηση του πυριτίου: Δευτέρα 26/2 - 5/3 - 12/3 (21.00)

Το σωματίδιο του Θεού: Τρίτη 27/2 - 6/3 - 13/3 (21.00)



Η επιστημονική πραγματικότητα συναντά την επιστημονική φαντασία .
Η ομάδα χορού και ακροβασίας "Και όμως κινείται" και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
παρουσιάζουν την κλασική πλέον παράσταση με τίτλο "Το σωματίδιο του θεού",
μαζί με την καινούρια τους συνεργασία: την παράσταση με τίτλο
"Η εκδίκηση του πυριτίου" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η εκδίκηση του Πυριτίου [Silicium’s revenge] του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη
από την ομάδα ελλήνων χορευτών και ακροβατών «Και όμως κινείται»
και τους Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και Μιχάλη Σιγανίδη.

…σε ένα μακρινά μελλοντικό δωμάτιο διαστημόπλοιου ανδροειδών…

Ποια είναι η κληρονομιά των πλασμάτων του άνθρακα; Και από ποια μεγάλη κατάρα είναι στιγματισμένα; Τρεις εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Με ίδια αρχικά δεδομένα, με ίδια την αρχική σκηνική εικόνα, ακολουθώντας διαφορετικό σεναριακό δρόμο, οπότε και διαφορετική κινησιολογική εξέλιξη, καταλήγουμε σε τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους συμβάντα.

Εξελιγμένα όντα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένης στο πυρίτιο, παρατηρούν έντονη πυρηνική δραστηριότητα στο πλανητικό μας σύστημα, προσεδαφίζονται και παίρνουν μαζί τους τον τελευταίο επιζώντα μιας πυρηνικής καταστροφής. Η ζωή με βάση τον άνθρακα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από το σύμπαν και άρα το εύρημα είναι εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό, όσο το ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης. Η αμφιβολία σε σχέση με την τύχη του πλάσματος διχάζει τους εξωανθρώπινους πρωταγωνιστές, πλάσματα του πυριτίου- δημιουργημένα σε ένα μακρινό παρελθόν από «ανθρώπους» άλλων κόσμων. Τι είναι αυτό που οι γήινοι ονομάζουν έρωτα, θάνατο, μοίρα; Είναι η αυτοχειρία ύβρις ή ηρωική πράξη αυτοδιάθεσης; Σταματά η ιστορία με τη δημιουργία αντιτύπων; Είναι καταστροφικός ο δυισμός της ανθρώπινης γήινης ζωής; Είναι το απόλυτο Ένα, ο Θεός των προφητικών αποκαλυπτικών κειμένων, τα οξείδια του πυριτίου; Το αρχαίο εκστατικό παρελθόν και το μελλοντικό υπολογιστικό μέλλον σμίγουν τα σπαθιά τους στην αρένα μιας και μόνο ερώτησης –απόφασης που ίσως κρίνει το μέλλον του υπερ-συστήματος!
                                                                                                                                Αποστολάκης Δημήτρης

Κείμενο: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Σκηνοθεσία –Χορογραφία: Σουγιουλτζή Χριστίνα
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Σιγανίδης Μιχάλης, Αποστολάκης Δημήτρης
Φωτισμός: Αθανασοπούλου Μαρία
Σκηνικός χώρος: κι όμΩς κινείται
Κατασκευές: Bentancor Camilo
Μάσκες, επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων: Φωκά Μάρθα
Κοστούμια: Μάνεση Αγγελική – Μουζάκη Φανή
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας
Φωτογραφίες: Γιώργος Βιτσαρόπουλος - Γιάννης Μαργετουσάκης

Ερμηνεία: Καραχανίδης Αναστάσης, Λινάρδου Αντιγόνη, Σιγανίδης Μιχάλης, Σουγιουλτζή Χριστίνα, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης.


Το σωματίδιο του Θεού του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη και της Χριστίνας Σουγιουλτζή
από την ομάδα ελλήνων χορευτών και ακροβατών «Και όμως κινείται»
και τους Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη, Κλέων Αντωνίου, Τάκη Κανέλλου
και Θοδωρή Ρέλλου (
Mode Plagal).

Η παράσταση βραβεύτηκε με το βραβείο κριτικών θεάτρου και χορού για το 2014.
Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.
Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, οι μαύρες τρύπες...
Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.
Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του, με ό,τι μέσο διαθέτει, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πώς φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.     

Σκηνοθεσία & Χορογραφία 
 από τους κι όμΩς κινείται με αφορμή την
Ιδέα των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη & Σουγιουλτζή Χριστίνα
Σκηνογραφία του Bentancor Camilo,
Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία) των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη 
και των Κλέων Αντωνίου, Τάκη Κανέλλου και Θοδωρή Ρέλλου (Mode Plagal)
Φωτισμό της Μαρίας Αθανασοπούλου , 
Βίντεο της Μαρίας Αθανασοπούλου  
Κοστούμια  των Αγγελική Μάνεση και Φανή Μουζάκη
Ερμηνεία και συνδημιουργία: Αποστολάκης Δημήτρης, Bentancor Camilo, Καραχανίδης Τάσος. Λινάρδου Αντιγόνη, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα



Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206
Ταύρος 177 78
Ώρα έναρξης: 21.00

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων
Προπώληση εισιτηρίωνΤαμεία του Ιδρύματος, Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418579, Δευτ-Παρ 11:00 - 14:00 και μία ώρα  πριν την παράσταση,  Ticket Services , Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00,  Καταστήματα ForthnetSeretis travel, Πανεπιστημίου 61, 210 3251295. Αγορά με πιστωτική κάρτα:  210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00, www.mcf.gr. 

Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένη τιμή: οκτώ (8,00) ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κάτοχοι κάρτας ανεργίας
(ΟΑΕΔ) / Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)/ Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 / γκρουπ άνω των δέκα (10) ατόμων / Κάτοχοι Κάρτας ΣΕΗ / Κάτοχοι Κάρτας Σωματείου Χορογράφων

Γενική είσοδος προπώλησης: δέκα (10,00) ευρώ. Η προπώληση ισχύει για όλο το διάστημα των παραστάσεων

 
Κοινωνικό εισιτήριο Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου:
αποκλειστικά τους δημότες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως ωφελούμενοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (βλ. κοινωνικό παντοπωλείο κτλ.). Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία θα διατίθενται έως τέσσερα (4) εισιτήρια ανά παράσταση. 

Tης Αλεξίας Βλάρα, 19/2/2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη.