Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑΤΑΛIΑ ΓΕΡAΚΗ και FERGUS CURRIE | Ματινέ Φλάουτου + Κοντραμπάσο | Κυριακή 18 Μαρτίου στη Β' Σκηνή Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Β' ΣΚΗΝΗ
ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

ΝΑΤΑΛIΑ ΓΕΡAΚΗ και FERGUS CURRIE
Ματινέ Φλάουτου + Κοντραμπάσο
Κυριακή 18 Μαρτίου



Η Ναταλία Γεράκη και ο Fergus Currie  παρουσιάζουν μία ώρα μουσικής με έργα των Claude Debussy και Toru Takemitsu για φλάουτο, στα οποία αντιπαρατίθενται συνθέσεις - σε A' εκτέλεση - του Fergus Currie για άλτο φλάουτο & κοντραμπάσο. Στην έναρξη, ενδιαμέσως και στο φινάλε - ως σταθερή αξία και συνδετικοί κρίκοι- πολύτιμη μουσική του Johann Sebastian Bach.
Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων μουσικών πρωινών της πόλης» που παρουσιάζονται στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θοδωρή Οικονόμου.
Πρόγραμμα
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Ariosoαπό την Καντάτα BWV 156, σε διασκγια φλάουτο & κοντραμπάσο
Allegro, από τη Σονάτα σε Ντο μείζονα για φλάουτο και basso obligato BWV1033

Claude Debussy (1862-1918)
Σύριγξ, 1913, για φλάουτο
Η Σύριγξ, ή το Φλάουτο του Πάνα, γράφτηκε ως θεατρική μουσική για το ημιτελές έργο ''Psyché'' του Gabriel Mourey. Η Σύριγξ υπήρξε νύμφη εξαιρετικής ομορφιάς και αγνότητας, ακόλουθος της θεάς Αρτέμιδος. Για να σωθεί από το ερωτικό κυνηγητό του Πάνα μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Ο Πάνας έκοψε το καλάμι και έφτιαξε ένα σύστημα αυλών, το γνωστό ως ''Φλάουτο του Πάνα'', με το οποίο έπαιξε εκφράζοντας τη θλίψη του που δεν κέρδισε τη νύμφη. Πάνω σε αυτό το μύθο, ο Debussy συνέθεσε το πρώτο κομμάτι του 20ού αιώνα για σόλο φλάουτο, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη της γραφής για το όργανο.
Fergus Currie (1961)
Αντι
-Σύριγξ, 2018, για κοντραμπάσο   Α' εκτέλεση
Το έργο γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Claude Debussy (1862-1918). Αποτελεί κομμάτι του ''Syrinx Project'', μιας πρωτοβουλίας του David Heyes -διευθύνοντα της Recital Music- να αναθέσει σε 27 συνθέτες από όλο τον κόσμο να γράψουν μια τρίλεπτη σύνθεση για σόλο κοντραμπάσο, εμπνευσμένη από τη ''Σύριγξ'' του Ντεμπισί. Τα έργα θα εκδοθούν, παρουσιαστούν και ηχογραφηθούν. Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι αυτά να καθιερωθούν στο ρεπερτόριο του κοντραμπάσου.
Johann Sebastian Bach
Prelude
, Allemande, Menuet Ι & ΙΙ από τη Σουίτα αρ.1 σε Σολ μείζονα BWV1007 για  βιολοντσέλο, σε διασκ. για κοντραμπάσο
Toru Takemitsu (1930-1996)
Voice, 1971 για σόλο φλάουτο
Ο αυτοδίδακτος Τακεμίτσου θεωρήθηκε ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς συνθέτης της Ιαπωνίας. Η μουσική του γλώσσα διαμορφώθηκε από ποικίλα στυλ, τεχνοτροπίες και επιρροές, συμπεριλαμβανομένων των Debussy, Messiaen, Cage και της παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής. Το κομμάτι του ''Voice'' (Φωνή) εμπεριέχει μια σειρά από απαιτητικές μοντέρνες τεχνικές και θεατρικά στοιχεία (εκφορά κειμένου, μικροτόνοι, τραγούδι μέσα στο παίξιμο, multiphonics, χτύπημα κλειδιών...). Είναι γραμμένο με αναλογική σημειογραφία που επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση των φράσεων, αντί μιας αυστηρής ρυθμικής απόδοσης. Κάνοντας αναφορές στο θέατρο Νο και τις τεχνικές του ιαπωνικού φλάουτου shakuhachi, ο συνθέτης παντρεύει στοιχεία της ιαπωνικής μουσικής με το δυτικό (κλασικό) φλάουτο. Ο συνδυασμός ανατολικών και δυτικών στοιχείων εντείνεται από τη χρήση ποιητικών στίχων του Shizo Takiguchi (συλλογή ''Χειροποίητες παροιμίες''), που ο φλαουτίστας ενσωματώνει μέσα στο μουσικό κείμενο μιλώντας σε γαλλικά και αγγλικά: ''Qui va la? Qui que tu sois, parle, transparence!/Who goes there? Speak, transparence, whoever you are!'' (Ποιος είναι εκεί; Μίλα, διαφάνεια, όποιος και να είσαι!)

Fergus Currie
Το 
Aίνιγμα της Σφίγγας (The Riddle of the Sphynx), 2018
για άλτο φλάουτο & κοντραμπάσο   Α' εκτέλεση
Εμπνευσμένος από το έργο του Τακεμίτσου, αλλά και από το δράμα του σοφόκλειου Οιδίποδα, ο συνθέτης και κοντραμπασίστας Φέργκους Κιούρι έγραψε το ''Αίνιγμα της Σφίγγας'' με αφορμή τα Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά στο Θέατρο Κεφαλληνίας. Η ιστορία του Βασιλιά Οιδίποδα (Αίνιγμα Σφίγγας, πατροκτονία, αιμομιξία με τη μητέρα-βασίλισσα, τύφλωση, αναμέτρηση με τις Ερινύες, άλσος Ευμενιδών) ξετυλίγεται σε ένα τετράλεπτο μουσικής για άλτο φλάουτο και κοντραμπάσο, όπου -όπως στον Τακεμίτσου- το ρυθμικό στοιχείο δεν ορίζεται αυστηρά, αλλά οι ερμηνευτές καλούνται να διαμορφώσουν τις φράσεις τους αντιδρώντας ο ένας στο άκουσμα του άλλου.
Johann Sebastian Bach
Sarabande & Courante, από την Παρτίτα σε Λα ελάσσονα BWV1013 για φλάουτο
Air, από την ορχηστρική Σουίτα αρ.3 BWV1068, σε διασκ. φλάουτο & κοντραμπάσο
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ναταλία Γεράκη
Ελληνίδα φλαουτίστα με διεθνή παρουσία, συγκινεί το κοινό με τις γεμάτες ζωντάνια ερμηνείες και το ξεχωριστό προσωπικό της ύφος. Είναι τακτικά προσκεκλημένη καθηγήτρια σε διεθνή σεμινάρια (Springiersbacher Meisterkurse/Γερμανία, Adams European Flute Center/Ολλανδία, International Forum for Flute und Piano/Λουξεμβούργο, Deutscher Tonkünstlerverband Instrumentenkurse/Γερμανία, Semaine de la Francophonie Lusaka/Ζάμπια, Master Class Universidad Mayor Santiago/Χιλή). Διδάσκει Μεθoδολογία Φλάουτου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής & Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης και είναι καθηγήτρια φλάουτου στο Ωδείο Αθηνών. Ως μουσικός ορχήστρας συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα Δωματίου της Βυρτεμβέργης, την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης και υπήρξε κορυφαία Α΄ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Έχει ηχογραφήσει για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και το Τρίτο Πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου. Κυκλοφορούν 2 δισκογραφικές δουλειές της: Terra e Aria με έργα για φλάουτο και άρπα (Spektral Records) και CLAUDE DEBUSSY la musique à moi (Utopia/Μικρή Άρκτος). Μουσική σπούδασε στο Παρίσι (Conservatoire Municipal Nadia & Lili Boulanger, Δίπλωμα φλάουτου με το πρώτο βραβείο της πόλης του Παρισιού) και στη Στουτγάρδη (Staatliche Hochschule für Musik & Darstellende Kunst Stuttgart, τάξη Prof. Jean-Claude Gérard) με υποτροφία του ΙΚΥ.  www.nataliagerakis.com

Fergus Currie
O Fergus Currie γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και σπούδασε σύνθεση και κοντραμπάσο στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου στις τάξεις των Ρόμπιν Μακγί και τον Νικ Ίγκμαν. Ως κοντραμπασίστας συνεργάστηκε με την 
BBC Scottish Symphony Orchestra και τη City of London Chamber Orchestra. Υπήρξε μέλος της Καμεράτας - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και σήμερα τελεί κορυφαίος Β' στα κοντραμπάσα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως νέος συνθέτης βραβεύτηκε για τα έργα του με το 1ο βραβείο στο Patron's Fund RASMD και το 2o βραβείο στο Glasogow International Competition. Συνθέσεις και ενορχηστρώσεις του παίζονται συχνά διεθνώς. Τα σημαντικότερα έργα του για έγχορδα, η «Σερενάτα για έγχορδα» και η «Sinfonietta», κυκλοφορούν σε CD με τη London Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Christopher Warren-Green. Επίσης δραστηριοποιείται ως μαέστρος και έχει διευθύνει διαφορετικά είδη μουσικών συνόλων, από την big band της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μέχρι την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβακίας.


INFO:
Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες - κρατήσεις: 2114117878 (νέο τηλέφωνο επικοινωνίας)

Ημέρα και ώρα παράστασης:
Κυριακή 18 Μαρτίου, 12:30μμ

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Προπώληση:
Viva.gr, 11876, Seven SpotsReloadMedia Markt, Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα.grViva Kiosk Σύνταγμα


Παραγωγή
Kart Productions
     
ΧΟΡΗΓΟΙ

Μπισκότα Παπαδοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.