Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση | «Συνηχήσεις 2018» -Musimagery: Ένας αναπάντεχος διάλογος εικόνας & μουσικής στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση | 31.5.2018 | Ορθή επανάληψη



ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ 2018
Musimagery

Ένας αναπάντεχος διάλογος εικόνας και μουσικής

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107) | Μικρή Σκηνή | 20:30

Η είσοδος είναι ελεύθερη
(τηρείται σειρά προτεραιότητας)


Για τέταρτη χρονιά, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει τον μουσικό θεσμό «Συνηχήσεις» και για το 2018, μέσα από το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει, θα επιχειρήσει έναν τολμηρό διάλογο μεταξύ εικόνας και μουσικής. Αυτή τη φορά, βγαίνουμε εκτός πλαισίου και δοκιμάζουμε αναπάντεχες μίξεις. Το ντοκιμαντέρ «παντρεύεται» με τη σύνθεση, ο ηλεκτρονικός ήχος με live feed projections και οι πειραματικές μουσικές με τις εικαστικές δομές. Σύγχρονες μελωδικές συλλήψεις και συνθέσεις οργανώνονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου το εικαστικό συνδέεται άρρηκτα με το ακουστικό, σε ένα ανατρεπτικό παιχνίδι αισθήσεων και συναισθημάτων.

To πιάνο «ντύνεται» με εικόνες από το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού, Θεσσαλονίκη 1917: Η φωτιά που γέννησε μια πόλη, γεωμετρικά και διαισθητικά σχήματα συνδιαλέγονται με ήχους από σόλο φλάουτο, ενώ η αφήγηση του ποιήματος “Light Breaks Where No Sun Shines” (1934) του Dylan Thomas αποκτά soundtrack από τέσσερα διαφορετικά όργανα.

Τα μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων, Καλλιόπη Μπολοβίνου (φλάουτο), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο), Χάρης Παζαρούλας (κοντραμπάσο), Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) και Νίκος Λαάρης (μαέστρος/πιάνο), θα μας οδηγήσουν σε αυτή την περιήγηση, έχοντας δίπλα τους τρεις αξιόλογους καλλιτεχνικούς δημιουργούς, τη Βαλεντίνα Ταμιωλάκη (σχεδιασμός φωτισμών), τον Jasper Vanpaemel (audio & video electronics) και τον Μανώλη Παντελιά (σχεδιασμός και επίβλεψη ήχου).

Οι «Συνηχήσεις» είναι ένας πολιτιστικός θεσμός που αποσκοπεί στη συλλογικότητα και τη συνεργασία των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με στόχο τη δημιουργική ενασχόλησή τους με τη μουσική, αλλά και την ανάδειξη του πολιτισμού, μέσα από το έργο και τις γνώσεις τους.


ΣΥΝΗΧΗΣΕΙΣ 2018 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ScriptoRium #1
για πιάνο και live projection feed

Το έργο ScriptoRium #1 γράφτηκε ειδικά για τις «Συνηχήσεις 2018» και αποτελεί το πρώτο μίας σειράς έργων για σόλο όργανο και ενορχηστρωμένο ποιητικό κείμενο. Scriptorium ονομαζόταν το μέρος εκείνο των μοναστηριακών βιβλιοθηκών του Μεσαίωνα, στο οποίο απαγορευόταν οποιοσδήποτε ήχος, συμπεριλαμβανομένης και της ομιλίας, έτσι ώστε η απαιτούμενη συγκέντρωση για την ανάγνωση και την αντιγραφή των χειρογράφων να είναι βαθιά και απόλυτη. Στο Scriptorium #1, το πιάνο συνδιαλέγεται «ψιθυριστά» με φράσεις ενός ποιήματος του μυστικιστή Σούφι ποιητή Τζελαλουντίν Ρουμί, ο οποίος θεωρείται και ο ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων δερβίσηδων.
Στο projection προβάλλονται θραύσματα από άτιτλο ποίημα του Τζαλαλουντίν Ρουμί (13ος αι.) σε απόδοση του Βίκου Ναχμία.

Σύλληψη, Σύνθεση & Projection
Δήμητρα Τρυπάνη
Πιάνο
Θοδωρής Τζοβανάκης
Live Projection Feed
Δήμητρα Τρυπάνη
2

A Time to Break Silence
Εμπνευσμένο από την ομιλία του Martin Luther King, “A Time to Break Silence” / Speaking the Truth to Power

Η σύνθεση αυτή είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και τον τραγικό θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες του αμερικανικού κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα. Μετά την είδηση της δολοφονίας του, σε πολλά μέρη των ΗΠΑ δεν τηρήθηκε το ένα λεπτό σιγής, όπως συνήθως γίνεται προς τιμήν μεγάλων προσωπικοτήτων. Ο ρατσισμός εκδήλωνε το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο. Σε κάποια σχολεία, ήταν οι διευθυντές που δεν το επέτρεψαν, αλλού ήταν οι λευκοί μαθητές. Μισό αιώνα αργότερα, ο αγώνας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για μια ισότιμη κοινωνία είναι το ίδιο επίκαιρος και σημαντικός.
Η έννοια της Σιωπής, λοιπόν, στον τίτλο του κομματιού είναι διττή. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η σιωπή που δεν τηρήθηκε στη μνήμη του Κινγκ. Από την άλλη πλευρά, είναι η σιωπή, αντί για μια απάντηση, που λαμβάνουν οι πολίτες από τους πολιτικούς ηγέτες τους όταν θέτουν ερωτήματα όπως: «Τι μετατρέπει τους καθημερινούς ανθρώπους σε εξεγερμένους;», «Τι γίνεται στις περιπτώσεις αστυνομικής βίας;».

Σύνθεση
Μανώλης Μανουσάκης
Φαγκότο
Γιώργος Φαρούγγιας
Video Art
Παναγιώτης Γουμπούρος

3
Sequenza I του Luciano Berio &
Circumambulation του Yan Maresz

Το 1958, o Λουτσιάνο Μπέριο άρχισε να συνθέτει μια σειρά σχετικά σύντομων κομματιών για σόλο όργανα, με τη γενική ονομασία Sequenzas. Η πρώτη σύνθεση της σειράς ήταν για φλάουτο. Το Sequenza I θεωρείται από τα αριστουργήματα του σύγχρονου ρεπερτορίου για σόλο φλάουτο. Η Καλλιόπη Μπολοβίνου, σε συνεργασία με τον Φλαμανδό συνθέτη Jasper Vanpaemel, επιδιώκουν να προσθέσουν μια νέα οπτική γωνία στην ακρόαση του κομματιού. Χρησιμοποιώντας σκιές και άλλους αντικατοπτρισμούς, δημιουργούν μια συγκεκριμένη απόσταση από το κοινό. Η απουσία της κλασικής σκηνικής αμεσότητας του ερμηνευτή αντισταθμίζεται με τη δημιουργία μιας έντονης ηχητικο-οπτικής ψευδαίσθησης.
Το Circumambulation, από την άλλη, γράφτηκε το 1996 και είναι ένα σύντομο κομμάτι για σόλο φλάουτο, δομημένο πάνω στην πολυφωνική αντίληψη ενός μονοφωνικού οργάνου. Το επαναλαμβανόμενο κρουστικό στοιχείο συνδυάζεται με μια πιο παραδοσιακή μελωδική γραφή, δημιουργώντας έτσι τη συνεχή και έντονη αντιπαραβολή δύο αντιθετικών μουσικών υλικών. Το κομμάτι συνοδεύεται από μια οπτική «αφήγηση», σε μια προσπάθεια ανάδειξης των διαφορετικών διαστάσεων της μουσικής σύνθεσης, με τη συνδρομή διαισθητικών και γεωμετρικών σχεδίων, ως ένα είδος μουσικο-γραφικής σημειογραφίας.

Ερμηνευτές
Duo PRISMA
Φλάουτο
Καλλιόπη Μπολοβίνου
Audio & Video Electronics
Jasper Vanpaemel

4
Θεσσαλονίκη 1917: Η φωτιά που γέννησε μια πόλη

Το έργο The Great Fire of Salonica: Birth of a City είναι ένα απόσπασμα από το soundtrack του ομώνυμου ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του υποτρόφου Γρηγόρη Βαρδαρινού, το οποίο πραγματεύεται τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917. Στις «Συνηχήσεις 2018» παρουσιάζεται μια μεταγραφή του για φλάουτο, φαγκότο, πιάνο και κοντραμπάσο, καθώς το πρωτότυπο είναι γραμμένο για πιάνο και ορχήστρα. Τη μουσική συνοδεύει οπτικό υλικό του ντοκιμαντέρ: η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ού αιώνα, η μεγάλη καταστροφή και οι συνέπειές της, η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες και η ελπίδα.

Σύνθεση & Ενορχήστρωση
Δήμητρα Σιδερίδου
Φλάουτο
Καλλιόπη Μπολοβίνου
Φαγκότο
Γιώργος Φαρούγγιας
Πιάνο
Νίκος Λαάρης
Κοντραμπάσο
Χάρης Παζαρούλας

5
5 Ήχοι (light/ breaks/ when/ no/ sun)

Η Εσθήρ Λέμη, στο έργο της 5 Ήχοι, χαρτογραφεί 5 διαφορετικά μοντέλα αφήγησης, τα οποία βασίζονται σε ένα ποίημα για το φως. Το κύριο ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην έννοια της μετάφρασης: στις κοινές δομές μεταξύ της ποίησης και του διαγράμματος μιας παρτιτούρας. Στο πώς δηλαδή οι εσωτερικές αναγνώσεις μορφοποιούν, εκτός από τη συναυλία για την οποία έχει γραφτεί η παρτιτούρα, το επόμενο βήμα μιας μελλοντικής (άλλης) παράστασης. Ο πρώτος Ήχος είναι μια πρόβα φωτισμού, ο δεύτερος Ήχος αποτυπώνει τη σημασία του σκηνικού χώρου, ο τρίτος την αιώρηση, ο τέταρτος Ήχος είναι ένα σχόλιο για το βλέμμα και ο πέμπτος Ήχος είναι ένας αποχαιρετισμός. Το έργο γράφτηκε ειδικά για τις «Συνηχήσεις 2018».

Σύνθεση
Εσθήρ Λέμη
Αφήγηση
Ζωή Ζενιώδη
Μαέστρος
Νικόλαος Λαάρης
Φλάουτο
Καλλιόπη Μπολοβίνου
Φαγκότο
Γιώργος Φαρούγγιας
Κοντραμπάσο
Χάρης Παζαρούλας
Σχεδιασμός Φωτισμών
Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Σχεδιασμός Ήχου
Μανώλης Παντελιάς

Συντελεστές
Γρηγόρης Βαρδαρινός: σκηνοθέτης
Παναγιώτης Γουμπούρος: video art
Νίκος Λαάρης: μαέστρος/πιάνο
Εσθήρ Λέμη: συνθέτρια
Μανώλης Μανουσάκης: συνθέτης
Καλλιόπη Μπολοβίνου: φλάουτο
Χάρης Παζαρούλας: κοντραμπάσο
Μανώλης Παντελιάς: σχεδιασμός και επίβλεψη ήχου
Δήμητρα Σιδερίδου: συνθέτρια
Βαλεντίνα Ταμιωλάκη: σχεδιασμός φωτισμών
Θοδωρής Τζοβανάκης: πιάνο
Δήμητρα Τρυπάνη: συνθέτρια
Γιώργος Φαρούγγιας: φαγκότο
Jasper Vanpaemel: audio & video electronics

Καλλιτεχνική επιμέλεια
Ζωή Ζενιώδη

Είσοδος ελεύθερη – Τηρείται σειρά προτεραιότητας (δωρεάν δελτία εισόδου παρέχονται μία ώρα πριν από την εκδήλωση στην είσοδο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση)

Πληροφορίες: 210 3713000

Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση συστάθηκε το 1986 στην Αθήνα, ως πρωτοβουλία των πρώτων υποτρόφων. Κεντρικός σκοπός του Συνδέσμου είναι να ενταχθούν σε αυτόν οι απόφοιτοι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους με χορηγία υποτροφίας από το Ίδρυμα Ωνάση, με απώτερο στόχο την προώθηση της γνώσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού μέσα από τις δράσεις τους.
Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων έχει να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων, την πρωτοβουλία δράσεων και την ανάδειξη των επιτευγμάτων των Υποτρόφων του σε όλους τους τομείς των επιστημών και της τέχνης.
Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων αριθμεί πλέον περισσότερους από 2.000 υποτρόφους, Έλληνες και αλλοδαπούς, που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες.
Ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου συγκαταλέγονται αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μια ισχυρή και δυναμική κοινότητα αριστούχων ακαδημαϊκών και ενεργών επαγγελματιών.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα